Merkezi Almanya'da bulunan pazar araştırma şirketi GfK ve Nürnberg Piyasa Kararları Enstitüsü tarafından hazırlanan gelecek aya ilişkin Tüketici Güven Endeksi verileri açıklandı. Buna göre, ekim ayı için -21 puan olan endeks, kasımda 2,7 puan artışla -18,3 puana yükseldi. Bu, Nisan 2022’den bu yana görülen en yüksek değer olurken, uzun vadeli ortalama olan 10 puanın oldukça altında kaldı. Ekonomistler, endeksin -20,5 puan düzeyinde kalmasını bekliyordu.
GfK uzmanları, endeksteki yükselişi özellikle hane halkının gelir beklentilerindeki iyimserliğe ve artan satın alma talebine bağladı. Ancak tüketici güveni, bu yükselişe rağmen krizler, fiyat artışları ve belirsizlik nedeniyle halen düşük düzeyde kalıyor.
Belirsizlik tüketici güvenini sınırlıyor
NIM Tüketici Araştırmaları Uzmanı Rolf Buerkl, "Krizler, savaşlar ve yüksek fiyatların yol açtığı belirsizlik halen hissedilir düzeyde. Bu durum, reel gelir artışı gibi olumlu etmenlerin tüketim üzerinde tam etki göstermesini engelliyor," dedi. Buerkl ayrıca şirket iflaslarındaki artış, işten çıkarmalar ve üretimi yurt dışına taşıma planlarının da güven endeksini sınırlayan diğer önemli etkenler olduğunu belirtti.
Almanya’da enflasyon oranı eylül ayında yüzde 1,6 seviyesindeyken, ekim ayında hafif yükselerek yüzde 1,8’e ulaşması bekleniyor. Ancak bu ayki tüketici güven artışına rağmen, Alman hane halkının önümüzdeki 12 ay için ekonomik beklentilerinin halen karamsar olduğu bildirildi.
Alman ekonomisinde resesyon riski sürüyor
Almanya, 10 yıllık büyüme döneminin ardından 2020’de resesyona girmişti. En son Ifo Enstitüsü, ülkenin 2024 büyüme tahminini zayıf yatırımlar ve siparişlerdeki azalma sebebiyle yüzde 0,4’ten sıfıra düşürdü. Benzer bir değerlendirme de Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılmış ve Almanya’nın bu yılki büyüme beklentisi yüzde 0,2’den sıfıra revize edilmişti.
Alman ekonomisi, geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları, azalan yatırımlar ve faiz oranlarının yüksek olması gibi sebeplerle yüzde 0,3 oranında daralmıştı. Almanya bu küçülmeyle, G7 ülkeleri arasında negatif büyüme kaydeden tek ülke olmuştu. Ülke bu yıl da küçülürse, iki yıl üst üste daralan tek G7 ekonomisi olacak.
Ekonomik canlanma için "büyüme girişimi" paketi
Alman hükümeti, "Büyüme Girişimi - Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adını verdiği bir ekonomi paketiyle ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor. Paket kapsamında rekabet gücünü artırmak, bürokrasiyi azaltmak, iş olanaklarını teşvik etmek, finans piyasasını güçlendirmek ve verimli bir enerji piyasası oluşturmak amacıyla 49 farklı önlem yer alıyor.