Almanya'da ekonomik durgunluk ve yüksek faiz oranları, şirket iflaslarında kayda değer bir artışa yol açtı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, 2024 yılı eylül ayında iflas başvuruları bir önceki yıla kıyasla %13,7 oranında yükseldi. Özellikle taşımacılık ve depolama sektörlerinde iflaslar zirve yaparken, borç yükü de ciddi boyutlara ulaştı.

Taşımacılık sektörü iflaslarda ilk sırada

2024 yılı Eylül ayında her 10 bin şirkette 10,8 iflas ile taşımacılık ve depolama sektörü, iflasların en yoğun görüldüğü sektör olarak öne çıktı. Onu, her 10 bin şirkette 8,5 iflasla inşaat sektörü takip etti. Destatis, Haziran 2024'ten bu yana iflas başvurularında çift haneli artışların kaydedildiğini vurguladı.

Borç yükü 3,2 milyar avroya ulaştı

Eylül ayında iflas eden şirketlerin toplam borcu 3,2 milyar avroya yükseldi. Bu rakam, Temmuz 2023'te 3,1 milyar avro olarak kaydedilmişti. Ayrıca kişisel iflas başvurularında %18’lik bir artış yaşanarak, toplamda 6 bin 690 kişi kişisel iflas başvurusunda bulundu.

14 yılın en yüksek iflas rakamı

Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), Temmuz-Eylül 2024 döneminde 3 bin 991 şirketin iflas başvurusu yaptığını ve bunun son 14 yılın en yüksek çeyreklik iflas sayısı olduğunu açıkladı. Bu seviye, 2008 küresel finansal krizinden bu yana görülen en yüksek iflas oranı olarak kaydedildi.

Alman ekonomisi resesyon riskiyle karşı karşıya

Almanya ekonomisi, yüksek faiz oranları, artan enerji maliyetleri ve zayıflayan dış talep nedeniyle yeniden resesyon tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkenin bu yıl da küçülme riskiyle karşılaşması, Almanya’yı G7 ülkeleri arasında üst üste daralan tek ekonomi yapma ihtimalini güçlendiriyor.

Editör: Merve Öney