Hazine ve Maliye Bakanlığı, ticari araçlara Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) zorunluluğu getirdi. 31 Aralık 2024’e kadar TTS taktırmayan araçlar, 2025’ten itibaren akaryakıt istasyonlarından yakıt alamayacak. Düzenleme, kaçak akaryakıt kullanımını önlemeyi ve sektör denetimini artırmayı hedefliyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, ticari amaçlı kullanılan ve akaryakıt harcamalarını gider olarak muhasebe kayıtlarında gösteren tüm araçlar bu kapsama alındı. TTS montaj maliyeti araç başına 2.172 TL olarak belirlendi.

20 milyon araç TTS kapsamına alınacak

Sistemin uygulanacağı araç sayısının toplamda 20 milyonu bulması bekleniyor. İlk etapta 15 milyon ticari araç için TTS kurulumu yapılacak. Cihazlar, utts.gov.tr adresinde belirtilen yetkili firmalardan temin edilip monte edilecek. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarına da bu sistemin entegre edilmesi planlanıyor. 8 bin istasyonda kullanılacak cihazların toplam maliyetinin 5 milyar TL olacağı belirtiliyor.

CHP’den eleştiri: “Vatandaşa ek yük getiriyor”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, uygulamayı eleştirerek, vatandaş ve akaryakıt firmalarına maliyet yüklediğini belirtti. Yavuzyılmaz, “Toplamda 48,5 milyar TL’lik bir masraf çıkacak. Mevcut sistemlerin entegre edilmesi yerine, sıfırdan bir düzenleme yapılıyor ve bu da ciddi bir ekonomik yük oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkacak tüm sıfır araçlar için TTS zorunluluğu da getirildi.

Editör: Halit Alptekin