Avrupa Birliği (AB), Rusya’yı izole etme çabaları kapsamında diplomatik ilişkilerini güçlendirmek amacıyla Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye altı ülke ile ilk zirvesini bugün (Çarşamba) düzenleyecek. AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Güneydoğu Asya ve Latin Amerika ülkeleriyle stratejik görüşmeler başlatarak küresel destek arayışını sürdürüyor.

Körfez Ülkeleri ile Stratejik İşbirliği

Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılacak zirvede ticaret, yenilenebilir enerji, güvenlik ve vize serbestisi konuları ele alınacak. AB, özellikle Körfez ülkelerinin Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalardaki etkisinin farkında olarak işbirliğini stratejik bir seviyeye taşımayı hedefliyor. AB yetkilisi, Körfez’in Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki konumuna işaret ederek, “Bugün yaşanan krizlerde bu bölgenin önemi yadsınamaz” dedi.

Ortadoğu ve Ukrayna Konularında Ortak Zemin Arayışı

AB, Körfez ülkelerinin Rusya’ya karşı daha sert bir tavır almasını umsa da bu konuda tam bir uyum beklemiyor. Gazze'de ateşkes ve gerilim azaltma çağrısı ise AB ve Körfez ülkelerinin Orta Doğu meselelerinde yakın bir çizgide olduğunu gösteriyor.

Ticaret Anlaşmaları ve Vize Serbestisi Talepleri

2008’den beri durdurulan serbest ticaret anlaşması görüşmeleri, Körfez’in petrol ürünlerinde şeffaflık ve kamu ihalelerinde anlaşmazlık nedeniyle durmuş durumda. Ancak BAE, AB ile ayrı bir ticaret anlaşması için görüşme talep ederken, diğer Körfez ülkeleri ise vize serbestisi talebinde bulunuyor.

Editör: Halit Alptekin