Aralık ayında başlayacak 2025 yılı asgari ücret pazarlığı öncesinde tartışmalar alevlendi. Yüksek enflasyon ve alım gücündeki erime asgari ücretle çalışanları zorlamaya devam ederken, IMF'nin önerileri ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın ABD’deki sunumunda dile getirilen zam oranları dikkat çekti. 2024 yılında ara zam yapılmayan asgari ücretlilerin beklentisi, yaklaşan görüşmeler öncesinde giderek artıyor.

IMF asgari ücret için yüzde 25 önerdi

IMF’nin Türkiye raporunda, asgari ücrete yüzde 25 oranında bir zam önerisi yer aldı. IMF, yüksek zam oranlarının enflasyonu daha da artırabileceği gerekçesiyle, son yıllarda görülen yüksek oranlı zamların tekrarından kaçınılmasını tavsiye etti. Bu öneriye paralel olarak TCMB Başkanı Karahan da, ABD’deki sunumunda benzer bir zam oranı işaret etti.

Ekonomistler ne diyor?

Ekonomistler arasında asgari ücret zammına ilişkin farklı görüşler ortaya çıktı. İTÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, "Yanlış ekonomi politikalarının bedelini asgari ücretliler çekmemeli" diyerek, IMF’nin düşük zam önerisine karşı çıktı. Prof. Dr. Murat Batı ise zam oranının yüzde 25 ile 40 arasında olabileceğini belirterek, en olası artışın yüzde 33-35 bandında gerçekleşeceğini tahmin etti.

“Temel harcamalardaki artış çok daha yüksek”

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, vatandaşın temel harcamalarındaki artışın TÜİK enflasyon oranının çok üzerinde olduğuna dikkat çekti. "TCMB’nin yüzde 25 zam önerisi halkın gerçekleriyle örtüşmüyor" dedi. Ekonomist Arda Tunca da, IMF'nin asgari ücreti sınırlama önerisinin yanlış olduğunu savunarak, enflasyonun esas kaynağının hizmet sektörü olduğunu vurguladı.

“Enflasyon mücadelesi asgari ücretle yapılamaz”

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Dr. Ali Çufadar, asgari ücrette yüzde 25’in üzerinde bir zam yapılması halinde enflasyonun düşürülmesinin zorlaşacağını öne sürdü. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik ise, Merkez Bankası Başkanı'nın asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamaların yetkisiz olduğunu belirterek, "Enflasyonun faturasını asgari ücretliler mi çekecek?" sorusunu gündeme getirdi.

Editör: Halit Alptekin