GÜNDEM

YouTube, Güney Kore siyasetine yön mü veriyor?

YouTube’un siyasi etkisi Güney Kore’de tartışma yaratıyor: Yoon Suk Yeol sıkıyönetim sonrası görevden alındı, muhafazakar parti ikiye bölündü.

Abone Ol

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, seçimlere yönelik bilgisayar korsanlığı iddiaları ve "devlet karşıtı" Kuzey Kore yanlısı sempatizanları gerekçe göstererek kısa süreli sıkıyönetim ilan etti. Ancak bu karar, parlamentoda yapılan oylamanın ardından görevden alınmasıyla sonuçlandı. Bu gelişme, muhafazakar Halkın Gücü Partisi'nde (PPP) derin ayrılıklara yol açarken ülkede anayasal bir krize neden oldu.

Sağcı YouTuber Ko Sung-kook, Yoon’un sıkıyönetim gerekçesinin kendi platformunda dile getirdiği iddialara dayandığını ifade etti. Kosungkook TV’nin 1,1 milyon abonesine hitap eden Ko, "Cumhurbaşkanı YouTuber'ların sesini dinlerse halkın gerçek düşüncelerini daha iyi anlayabilir" dedi.

"YouTube etkisi ve siyasi bölünme"

Yoon’un görevden alınmasını destekleyen PPP lideri Han Dong-hoon, partideki istifasıyla dikkat çekti. Han, sağcı medyanın muhafazakarlar arasında bölünme yarattığını iddia ederek, "Aşırılık yanlılarına sempati duymak muhafazakarlığın geleceğini tehlikeye atar" ifadelerini kullandı.

Güney Kore basını, Yoon’un YouTube’a olan bağımlılığının rejimini zayıflattığını öne sürdü. Muhafazakar JoongAng Ilbo gazetesindeki bir köşe yazısı, "YouTube’a bağımlıysanız komplo teorilerinin hakim olduğu bir dünyaya düşersiniz" yorumunu yaptı.

Kuzey Kore etkisi ve seçim tartışmaları

Yoon’un sıkıyönetim kararını savunurken Kuzey Kore destekçilerini suçlaması, ülkedeki Soğuk Savaş dönemi yasalarıyla örtüşen bir yaklaşım sergiledi. Ulusal Seçim Komisyonu, seçim sisteminin hacklenmesine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını açıkladı ancak güvenlik açıkları tartışma yaratmaya devam etti.

ABD örneği ve medya ilişkileri

Sosyolog Shin Jin-wook, Yoon ile Donald Trump arasında benzerlikler olduğunu belirterek, "Trump, geleneksel medyayı sahte haber olarak nitelendirip YouTube’u tercih etti, Yoon da benzer bir yolu izliyor" dedi.

Kore Basın Vakfı’nın 2023 raporuna göre, Güney Korelilerin %53’ü haberlerini YouTube’dan alıyor. Bu oran, diğer ülkelerdeki ortalamaların oldukça üzerinde.

Yoon destekçileri ve sokak gösterileri

Yoon’un görevden alınmasının ardından sağcı YouTuber Ko, vatansever destekçilerini sokaklara çağırdı. Seul’de gerçekleşen mitingde on binlerce kişi Güney Kore ve ABD bayraklarıyla Yoon’a destek verdi. Bir katılımcı, "Yoon’un ideolojisinin ülkeyi kurtarmaya yönelik olduğuna inanıyorum" dedi.