GÜNDEM

Yatırım fonlarında vergi düzenlemesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırım fonları ve mevduat hesaplarına uygulanan tevkifat oranlarını artırdı. Yeni düzenleme bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "çok kazanandan çok vergi alınması" ilkesi doğrultusunda finansal yatırım araçlarının vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler yaptı. Yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlara uygulanan tevkifat oranı yüzde 15'e çıkarıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Vergilendirmede Adalet ve Etkinlik Hedefleniyor

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, sermaye piyasası enstrümanlarına uygulanan tevkifat oranlarında adaletin sağlanması ve vergi yükünün dengeli dağıtılması amacıyla değişikliğe gidildi. Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarındaki indirimli tevkifat oranları artırılarak genel oranlara dönüldü.

Bugünden itibaren açılan ve vadesi yenilenen vadeli mevduat ve katılma hesaplarında uygulanacak tevkifat oranları şu şekilde belirlendi:

  • 6 aya kadar vadeli hesaplar: %15

  • 1 yıla kadar vadeli hesaplar: %12

  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplar: %10

Bu oranlar, açılış ve yenileme tarihine bağlı olarak 2024 ve 2025 yıllarında kademeli olarak düşürülecek.

Kur Korumalı Mevduata Yönelik Tevkifat Artırıldı

Kur korumalı mevduat ve katılma hesaplarına uygulanan tevkifat oranları da artırılarak diğer Türk lirası mevduat hesaplarıyla uyumlu hale getirildi. Buna göre, bugünden itibaren açılan veya vadesi yenilenen hesaplarda uygulanacak tevkifat oranları şunlar olacak:

  • 6 aya kadar vadeli hesaplar: %15

  • 1 yıla kadar vadeli hesaplar: %12

  • 1 yıldan uzun vadeli hesaplar: %10

Önceki tarihlerde açılmış hesaplarda ise geçerli olan indirimli oranlar korunacak.

Borçlanma Araçlarında Vergi Düzeni

Makro finansal istikrarın korunması amacıyla, bankaların yurt içinde ihraç ettiği borçlanma araçlarına uygulanan indirimli tevkifat oranları da kaldırıldı. Buna göre, bugünden itibaren edinilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirlerde tevkifat oranları şu şekilde uygulanacak:

  • 1 yıldan kısa vadeli borçlanma araçları: %15

  • 1 yıldan uzun vadeli borçlanma araçları: %10

Karar öncesinde edinilen tahvil ve bonolar ile varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarında ise mevcut oranlar korunacak.

Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlerde Tevkifat Yüzde 15'e Çıktı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme kapsamında yatırım fonlarından elde edilen kazançlar için uygulanan tevkifat oranı da artırıldı. Daha önce yüzde 10 olan oran, bugünden itibaren edinilen yatırım fonu katılma paylarında yüzde 15 olarak uygulanacak.

Ancak, hisse senedi yoğun fonlar ve iki yıldan uzun süre elde tutulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonları için tevkifat oranı sıfır olarak kalmaya devam edecek.

Bazı Menkul Kıymet Gelirlerinde Genel Oran Uygulaması Başladı

Vergi avantajlarının dengelenmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemelerine tabi bazı menkul kıymetlerde de tevkifat oranları değiştirildi. Daha önce yüzde 7,5 olarak uygulanan vergi oranı yüzde 10’a çıkarıldı.

Öte yandan, devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazine’nin ihraç ettiği kira sertifikalarında sıfır tevkifat oranı uygulaması sürecek. 30 Nisan 2024’e kadar edinilen bu kıymetlerden elde edilen gelirlerde tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edecek.