Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan 2023 Dijital Dönüşüm Endeksi Raporu’na göre, Türkiye’nin dijitalleşme notu 3,09 puanla geçen yıla göre değişim göstermedi. Ekosistem, yeterlilik, kullanım ve dönüşüm başlıkları altında değerlendirilen 10 boyut ve 61 göstergeye göre hazırlanan rapor, Türkiye’nin dijitalleşme sürecindeki kritik eksikliklere dikkat çekiyor. Türkiye’nin dijital performansının ekonominin genel gidişatı ve kurumsal altyapılarla yakından ilişkili olduğuna vurgu yapılıyor.

Ekonomik istikrar dijitalleşmenin anahtarı

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Türkiye’nin dijitalleşme sürecindeki ilerlemenin 2022 itibarıyla duraksadığını belirtti. Tombalak, “Dijital dönüşüm süreci dünyada ivmelenirken, Türkiye’nin bu sürecin dışında kalmaması, bu alanlarda politika geliştirmesi gerekiyor. Ekonomik istikrar, dijitalleşme sürecinde belirleyici faktörlerden biri olarak öne çıkıyor,” dedi.

Dijitalleşme için kurumsal altyapı ve eğitim sistemi kritik

Rapor, dijital dönüşüm sürecinde yasal altyapı ve eğitim sisteminin önemli roller oynadığını ortaya koyuyor. Özellikle “ekosistem” bileşeni, Türkiye’nin dijital dönüşüm endeksinde en düşük değerlendirilen alan olarak dikkat çekiyor. Ekosistemdeki eksikliklerin yanı sıra STEM alanında yükseköğrenim mezunlarının azlığı, matematik ve fen eğitiminin kalitesi ile eğitim sisteminin bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) becerisi kazandırma yetkinliği gibi unsurlar da dijitalleşmeyi yavaşlatan faktörler arasında yer alıyor.

Kullanımda iyileşme, yeterlilikte gerileme

Rapora göre, dijital dönüşümde kullanım bileşeninde iyileşme sağlanırken, “yeterlilik” bileşeni gerileme gösterdi. İş dünyasında BİT sektöründeki nitelikli işgücü açığının sürdüğü görülürken, bireysel ve kamu kullanımında performansın benzer ülkelere göre daha iyi olduğu kaydedildi.

Altyapı ve becerilerle desteklenmesi gereken dönüşüm

Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde altyapının iyileştirilmesi, yasal çerçevenin genişletilmesi ve iş gücünün teknoloji becerilerinin artırılması gerektiği belirtiliyor. Rapora göre, uygun rekabet ortamı ve şirketlerin dijital teknolojilere uyum sağlaması için gerekli adımların atılması, dijitalleşmenin ekonomiye olumlu etkilerini hızlandırabilir.

Editör: Halit Alptekin