Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elektrik tüketimine ilişkin yeni düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren site, konut ve ticarethane aboneleri için yıllık 5 bin kWh’yi aşan tüketimlerde devlet desteği sağlanmayacak. Düzenleme, camiler, cemevleri ve AFAD geçici barınma merkezleri gibi yerleri kapsam dışında bırakıyor.

Yıllık 5 bin kWh tüketim sınırı geliyor

EPDK’nın yeni kararı, konut aboneleri için yıllık 5 bin kWh tüketim sınırını belirliyor. Bu sınırın aşılması durumunda elektrik sübvansiyonu devre dışı bırakılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, uygulamanın sosyal adaleti sağlama amacını taşıdığını ifade ederek, “Aylık 417, yıllık 5 bin kWh tüketim grubundaki vatandaşlarımız, elektriğin maliyeti neyse onu ödeyecek” açıklamasını yaptı.

Kimler düzenlemeden muaf tutulacak?

Düzenlemede, camiler, cemevleri, AFAD barınma merkezleri, dernekler ve köy tüzel kişiliğine ait içme suyu tesisleri gibi belirli kamu kurum ve kuruluşlarının düzenlemeden muaf olduğu belirtildi. Bu yerlerde, tüketim sübvansiyonu devam edecek. Tarımsal faaliyetlerde ise 100 milyon kWh’lik sınır uygulanacak.

"1,2 milyon abone maliyeti üstlenecek"

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu belirten Bakan Bayraktar, düzenlemeden 1,2 milyon abonenin etkileneceğini söyledi. Bu abonelerin, yüksek elektrik tüketimleri nedeniyle maliyetleri kendilerinin karşılaması bekleniyor.

Sosyal medyada "gizli zam" iddiaları

EPDK’nın yeni elektrik düzenlemesi sonrası sosyal medyada “gizli zam” tartışmaları başladı. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 10 milyon konut abonesinin bu durumdan etkileneceğini belirterek, düzenlemenin gizli bir fiyat artışı anlamına geldiğini savundu. EPDK ve bakanlık tarafından bu tartışmalara dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Editör: Halit Alptekin