Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan "Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi" (BGUS), 2024-2028 döneminde Türkiye'nin topyekun kalkınmasını hedefliyor. Bu kapsamda, bölgelerin sosyoekonomik potansiyelleri, ihtiyaçları ve mekansal dinamikleri göz önünde bulundurularak, bölgeye özgü politikalar hayata geçirilecek.

Stratejiye göre, bölgelerin güçlü ve zayıf yönleri belirlenerek stratejik öncelikler ortaya konacak. Ulusal planlarla uyumlu mekansal ve tematik politikaların geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle desteklenecek. Böylece Türkiye, yerel potansiyelleri kullanarak küresel rekabette daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedefliyor.

4 gelişme boyutu öne çıkıyor

BGUS'un 2024-2028 vizyonu, küresel fırsatlar ve tehditler doğrultusunda dört temel gelişme boyutunda ele alınıyor:

  1. Küresel entegrasyon

  2. Rekabetçilik

  3. Yakınsama

  4. Afet sonrası ihya

Bu kapsamda, bölgelerin içsel potansiyelleri harekete geçirilerek ülke içindeki gelişmişlik farkları azaltılacak ve Türkiye'nin ulusal kalkınma süreci hızlandırılacak. Aynı zamanda, afet sonrası ekonomik ve sosyal toparlanma sağlanarak dayanıklı bir bölgesel yapı oluşturulması hedefleniyor.

Bölgesel gelişme politikaları çerçevesinde paydaşların iş birliğiyle çok düzeyli bir yönetişim yapısı kurulacak. Ayrıca bölgelerin değişen koşullara uyum sağlaması için stratejik adımlar atılacak.

Stratejinin ana hedefleri

Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi’nin temel hedefleri arasında şunlar yer alıyor:

  • Bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi

  • Rekabetçiliğin artırılması

  • Ekonomik ve sosyal yakınsamanın sağlanması

  • Afet sonrası ekonomik ve sosyal toparlanmanın gerçekleştirilmesi

Editör: Halit Alptekin