PİYASALAR

TCMB'nin faiz indirimi hisse senetlerini uçurabilir!

Tera Yatırım’ın raporu, TCMB’nin faiz indirimlerinin Türk hisse senetleri için destekleyici olacağını öngörüyor.

Abone Ol

Tera Yatırım’ın 3. çeyrek strateji raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2024'te faiz indirim döngüsüne başlamasının hisse senetleri için olumlu etkiler yaratacağı belirtildi. Rapora göre, azalan enflasyon ile birlikte TCMB’nin Kasım 2024'te gevşeme döngüsüne başlaması ve 2024'te 500 baz puan, 2025'te ise 1.700 baz puan faiz indirimi yaparak politika faizini 2025 sonunda %28'e çekmesi bekleniyor. Bu gevşeme döngüsünün, Fed ve ECB’nin döngüleriyle aynı döneme denk gelmesinin, Türk hisse senetleri için destekleyici bir ortam yaratacağı ifade ediliyor. TCMB'nin bu süreçte yabancı yatırımcı ilgisinin artacağı öngörülüyor ve Akfen Yenilenebilir Enerji, BIM, Ford Otosan, Garanti Bankası, Koç Holding, Migros, Sabancı Holding, Turkcell, Türk Hava Yolları, TSKB ve Türkiye Sigorta beğenilen hisseler arasında yer alıyor.

2024 Kazanç Performansı Hayal Kırıklığı Yaratabilir, Odak 2025’e Kayacak

Raporda, 2024 yılının ikinci yarısındaki iyileşmeye rağmen, zayıf talep, yüksek faizler ve güçlü TL'nin enflasyonla düzeltilmiş finansallar üzerinde baskı yaratması nedeniyle 2024'te şirket kazançlarının zayıf olmasının muhtemel olduğu vurgulanıyor. 2025 yılı için ise bankacılık sektöründe marj iyileşmeleriyle güçlü kazanç büyümesi beklenirken, tüketici talebinin düşük faiz ortamında toparlanmasıyla finansal olmayan şirketlerin kazanç büyümesinin destekleneceği öngörülüyor.

Değerlemeler Enflasyonla Düzeltilmiş Terimlerde Normale Dönmeli

Türk hisse senetlerinin 1 yıllık enflasyonla düzeltilmiş ileriye dönük kar üzerinden 6.0x F/K oranında işlem gördüğü tahmin ediliyor. Raporda, TCMB'nin faiz indirimlerine başlamasıyla yabancı portföy girişlerinin artmaya devam edeceği ve piyasanın 9.2x F/K oranında işlem görmesinin beklendiği ifade ediliyor. Bu da mevcut TL fiyatlarına göre %54 yukarı potansiyelle piyasaların 15.000 seviyesine ulaşabileceğini gösteriyor.

Riskler

Beklenenden yüksek enflasyon, düşük yabancı portföy girişleri, politika değişiklikleri, Avrupa’da resesyon ve ABD, AB ile Rusya arasındaki hassas denge, raporda öne çıkan risk faktörleri olarak sıralanıyor.