Türkiye'de tarım arazilerinin imara açılması ve boş bırakılması giderek artarken, hükümet bu sorunun çözümü için yeni bir düzenlemeye imza attı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı İbrahim Yumaklı, boş kalan tarım arazilerinin kiralanarak üretime kazandırılacağını duyurdu.

Boş tarım arazileri devlet tarafından kiralanacak

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, iki yıl boyunca boş bırakılan tarım arazileri ve arsalar devlet tarafından değerlendirilecek. Bakan Yumaklı'nın açıklamasına göre, bu araziler köy halkı öncelikli olmak üzere ihaleyle kiraya verilecek. Kira bedeli arazi sahibine ödenirken, üretim ve mahsul ise toprağı ekip biçen köylüye bırakılacak. Böylece atıl durumdaki tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması hedefleniyor.

5 Nisan 2025'e kadar tespit edilecek

Boş bırakılan arazilerin tespiti için komisyonlar oluşturulduğunu belirten Yumaklı, "Miras dâhil herhangi bir nedenle iki yıl boyunca araziyi boş tutmak senin hakkın değil" ifadeleriyle yeni süreci başlattı. Yapılan çalışmalar sonucunda boş kalan arazilerin ülke genelindeki tarım arazilerinin yüzde 10’undan fazlasını oluşturduğu tespit edildi. Bu arazilerin 6 ay içinde belirlenerek 2025 yılı Nisan ayına kadar kiralanma sürecinin tamamlanması planlanıyor.

Konut yerine tarla yatırımı arttı

Konut fiyatlarındaki artış, tarla ve arsa yatırımlarına olan ilgiyi de artırdı. 2023 yılı boyunca gayrimenkul dışı yatırımlar rekor seviyeye ulaştı. Konut satın almakta zorlananlar, 1 milyon ila 3 milyon lira arasındaki imarlı arsalar ve 500 bin ila 900 bin lira arasındaki tarlalara yöneldi. Ancak bu araziler çoğunlukla yatırım amacıyla alındığından, değerleneceği günü bekliyor ve tarımsal üretime katılmıyor. Bu durum hem konut sektörü hem de tarım alanları için olumsuz etkiler yaratıyor.

Editör: Halit Alptekin