Türkiye, su ürünleri ihracatında 2024 yılı hedefini yakalayarak önemli bir başarıya imza attı. İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, ihracatın geçen yıla göre yüzde 20 artış göstererek 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara ulaştığını açıkladı.
İhracat lideri levrek
Dünya genelinde sağlıklı beslenme ve Akdeniz diyetinin popüler hale gelmesiyle birlikte deniz ürünlerine olan ilgi arttı. Bu durum Türkiye’nin su ürünleri ihracatına da olumlu yansıdı. Demir, "İhracatta lider konumda levrek bulunuyor. Levrek ihracatımız yaklaşık 580 milyon dolara ulaşırken, çipurada 508 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Türk somonu ise son dönemde büyük bir yükseliş yakalayarak 450 milyon dolar seviyesine ulaştı. Ayrıca orkinos ihracatında da büyük bir artış söz konusu" dedi.
Hedef: 2,5 milyar doları aşmak
Türkiye'nin su ürünleri ihracatında daha da büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Demir, "Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üretimi teşvik eden politikaları sayesinde önümüzdeki 3 yıl içinde ihracatta 2,5 milyar doları aşmayı hedefliyoruz. Ancak bu hedefe ulaşmak için enflasyon ve döviz kuru dengesinin sağlanması büyük önem taşıyor" dedi.
Ege Bölgesi ihracatta öncü
Türkiye'de su ürünleri ihracatının büyük kısmını Ege Bölgesi gerçekleştiriyor. Demir, "Ege Bölgesi, toplam ihracatın yüzde 65’ini karşılıyor. Bölgenin balık üretimi için uygun olması, bu başarıda önemli bir etken" diye konuştu. Ülkeler bazında da farklı taleplerin olduğunu belirten Demir, "Japonya ve Güney Kore orkinos, Rusya Türk somonu, İtalya çipura, İngiltere levrek, Amerika ise iri levrek talep ediyor. Şu anda Türkiye'de özellikle levrek fiyatları yurtdışına göre oldukça uygun seviyelerde" dedi.