Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne video konferans yöntemiyle katılarak küresel ekonomik gelişmeler ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel ticaret politikalarında artan belirsizliklere dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin bu süreçte görece daha dayanıklı bir konumda bulunduğunu ifade etti.
Ticaret savaşlarına karşı uyarı: Küresel büyüme 3’ün altına inebilir
Konuşmasında, korumacı politikaların ve ticaret savaşlarının dünya ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerine işaret eden Şimşek, “Ticaret kısıtlamaları 11 kat arttı. Küresel ticaretin büyümesi, küresel ekonomik büyümenin altında kaldı. Bu trend devam ederse, küresel büyümenin yüzde 3’ün altına inme riski bulunuyor” dedi.
Türkiye’nin pozisyonu avantajlı
Türkiye’nin benzer ülkelere kıyasla daha dayanıklı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu belirten Şimşek, büyümeyi yönlendiren ana unsurun iç talep olduğunu söyledi. “Ticaretimizin önemli bir kısmını dost ve yakın ülkelerle yürütüyoruz. Avrupa Birliği ile kural temelli ticaret sistemine olan bağlılık, bizi dış şoklara karşı daha dirençli kılıyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'ye uygulanan görece düşük vergi oranlarının Asya’daki rakiplere karşı rekabet avantajı sunduğunu dile getirdi.
Demografik avantaj ve savunma sanayi vurgusu
Türkiye’de nüfusun yaşlanmaya başladığını ancak hâlen 15-20 yıllık bir demografik fırsat penceresinin bulunduğunu belirten Şimşek, küresel savunma harcamalarının da Türkiye için yeni fırsatlar yaratabileceğini söyledi.
“Son 25 yılda küresel savunma harcamaları iki kat artarak 2,4 trilyon dolara ulaştı. Avrupa Birliği, önümüzdeki dört yıl içinde savunma için 800 milyar euro kaynak aktarmayı planlıyor. Bu, Türkiye’nin savunma ve teknoloji ihracatı açısından önemli bir potansiyel anlamına geliyor” şeklinde konuştu.