Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük'te yaptığı açıklamada, enflasyonun 2026'da tek haneli seviyelere düşeceğini söyledi. Şimşek, önümüzdeki aylarda enflasyonda kalıcı bir gerileme beklediklerini vurguladı. Ayrıca Orta Vadeli Program'ın (OVP) temel hedeflerinin bütçe açığını azaltmak ve cari açığı sürdürülebilir seviyeye çekmek olduğunu belirtti.

Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin en öncelikli hedefinin enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmek olduğunu ifade etti. Şimşek, bu hedefe ulaşılması halinde büyümenin hızlanacağını ve kalıcı refah artışının sağlanacağını belirtti. "Fiyat istikrarını sağlamalıyız, böylece yatırımlarda ve inovasyonda atılımlar gerçekleşir," dedi.

Enflasyondaki düşüşe ilişkin olarak Şimşek, 2024'te yüzde 40, 2025'te yüzde 20 ve 2026'da yüzde 10'un altında bir enflasyon oranına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Orta Vadeli Programın nihai hedefleri arasında sürdürülebilir yüksek büyüme, adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı olduğunu belirten Şimşek, bu hedeflerin makroekonomik altyapısının oluşturulduğunu ifade etti.

Cari açık ve mali disiplin vurgusu

Bakan Şimşek, bir yıl önce yüksek seyreden cari açığın alınan tedbirlerle 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü kaydetti. Ayrıca deprem harcamalarının etkisiyle artan bütçe açığının da yüzde 5,2'ye çekildiğini ve bu açığı daha da azaltmayı hedeflediklerini vurguladı. Enflasyonun düşürülmesi için mali disiplinin önemine dikkat çeken Şimşek, kamu harcamalarında disiplinin sağlanmasının kazanımları kalıcı hale getireceğini ifade etti.

Kur korumalı mevduat ve rezervler

Kur korumalı mevduatın (KKM) geçen yıl ağustos ayında 144 milyar dolar ile zirveye ulaştığını hatırlatan Şimşek, bu tutarın 98 milyar dolar düşerek gerilediğini açıkladı. Net rezervlerde de önemli bir artış kaydedildiğini belirten Bakan, 90 milyar dolarlık bir yükseliş yaşandığını ve bu durumun ülkenin uluslararası rezerv yeterliliğini artırdığını ifade etti.

Türkiye'nin kredi notu yükseldi

Şimşek, Türkiye'nin 2024'te üç farklı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu artırılan tek ülke olduğuna dikkat çekti. Sanayide katma değerin artırılması ve yüksek teknoloji bileşenlerinin yukarı çekilmesi için özel programlar hazırlandığını da belirtti.

Editör: Merve Öney