Işıklar Enerji ve Yapı Holding’in 23 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık’ın divan başkanı olarak seçilme talebi reddedildi. Toplantıya katılan pay sahipleri ve şirket temsilcileri arasında yaşanan tartışmalar sonucunda başkanlık seçimi gerçekleştirilemedi. Rıza Kutlu Işık, bu durumda ya 120 milyon hisse senedi alarak hisse alımına gidecek ya da genel kurulda yönetimi devredecek.
Genel Kurulda Yeter Sayı Sağlandı
Toplam sermayesi 543.595.733,23 TL olan şirketin, 146.512.416,838 adet payının temsil edildiği toplantıda, yeterli çoğunluk sağlandı. Toplantı, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın görevlendirdiği Bakanlık Temsilcisi Dilek Diren gözetiminde yapıldı.
Başkanlık Seçiminde İtirazlar
Ercan Güneş tarafından yapılan öneriyle Fatih Aydoğan’ın toplantı başkanı olarak seçilmesi gündeme geldi. Ancak, Rıza Kutlu Işık, en yaşlı yönetim kurulu üyesi olarak başkanlık yapması gerektiğini belirtti. Aysel Öztürk vekili Ercan Güneş, yönetim kurulunun görev süresinin 26 Mayıs 2024’te sona erdiğini ve Kutlu Işık’ın başkanlık yapamayacağını savundu.
Hukuki Tartışmalar
Bakanlık Temsilcisi Dilek Diren, yönetmeliklere uygun olarak başkanın seçilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, toplantıda bazı katılımcılar, yönetim kurulu üyeliği süresi dolan Rıza Kutlu Işık’ın başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğunu savundu.
Alnus Yatırım ve Nusret Altınbaş'ın İtirazları
Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ve Nusret Altınbaş vekili Avukat Fadimenur Demir, mevcut prosedürlere uyulmadığını ve yetkili bir yönetim kurulunun bulunmadığını ifade etti. Bu sebeple toplantının başkanının seçilememesi nedeniyle toplantıya devam edilemedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, bağımsız denetçi seçiminin yapılamamasının şirketi riske atacağını belirtti. Kutlu Işık, Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddelerine dayanarak mahkemeye başvurma hakkının saklı olduğunu belirtti ve toplantı sonlandırıldı.
Isıklar Holding'te yolun sonu geldi!
Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş., 2023 yılı hesap dönemine ait denetçi seçiminin, olağan ve olağanüstü genel kurul toplantılarında gerçekleştirilememesi nedeniyle hukuki sürece başvurdu. Şirket, İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 2024/530 Es. numarasıyla 22 Temmuz 2024 tarihinde dava açarak mahkemeden bağımsız denetçi atanmasını talep etti.
Şirket yetkilileri, denetçi seçiminin yapılamaması üzerine mahkemeye başvurdu. İstanbul Anadolu 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, şirketin finansal işlemlerinin ve hesaplarının denetlenmesi için bağımsız bir denetçi atanması talep edildi.
Rıza Kutlu Işık’ın Karar Noktası
Rıza Kutlu Işık’ın yönetim tarzı ve stratejik kararları, Işıklar Enerji ve Yapı Holding’in genel kurul toplantısında ciddi eleştiriler aldı. Başkanlık seçiminin yapılamaması ve yaşanan tartışmalar, Işık’ın liderlik yeteneklerinin sorgulanmasına neden oldu. Şirketin geleceği için kritik bir dönemeçte bulunan Işık’ın iki ana seçeneği var:
Hisse Alımına Gitmek: Rıza Kutlu Işık, 120 milyon hisse senedi alarak hisse alımına gidebilir. Bu adım, ona şirkette daha güçlü bir kontrol sağlayabilir ve yönetim üzerindeki etkisini artırabilir. Ancak, bu hareket, yönetim kurulundaki diğer üyelerin ve pay sahiplerinin tepkisini çekebilir ve şirket içindeki huzursuzluğu artırabilir. İmtiyazlı payların oy oranının 1’e 15 olduğu ve bu imtiyazlı payların 36 milyon hisseye tekabül ettiği göz önünde bulundurulduğunda, Işık’ın bu stratejik adımı, yönetimdeki adaletsizlik iddialarını daha da güçlendirebilir.
Yönetimi Devretmek: Diğer bir seçenek ise, genel kurulda yönetimi devretmek. Bu, Rıza Kutlu Işık’ın mevcut pozisyonundan feragat ederek yeni bir yönetimin oluşmasına olanak tanıyacaktır.