Temmuz ayı itibariyle turizm sektörü bu yıl beklenen hareketliliği yakalayamadı. Yunan Adaları'ndaki restoranların menüleriyle sıkça kıyaslanan Türkiye'nin tatil beldelerindeki restoranlar, müşteri kaybı yaşarken masalar boş kaldı. Çeşme ve Bodrum gibi popüler tatil beldelerinde bazı restoranlar adisyon ve servis ücretlerini kaldırırken, bazıları yüzde 10-20 oranında indirimler yapmaya başladı.

Orta ve Alt Segmentte Düşüş

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ilçede lüks, orta ve alt segment olmak üzere farklı kategorilerde restoranların bulunduğunu söyledi. "Bu afaki fiyatların olduğu lüks restoranlar dolu. Ancak orta ve alt segmentin müşteri trafiğinde düşüş var" diyen Kocadon, bazı restoranların servis veya kuver ücretini kaldırdığını ve menülerinde yüzde 10-20 arası indirim yaptığını belirtti. Maliyetlerin yüksek olduğuna vurgu yapan Kocadon, otellerdeki gibi büyük indirimler yapmalarının mümkün olmadığını ekledi.

Müşteri Trafiği Yüzde 40 Düştü

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl de, restoranların müşteri trafiğinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Hem yerli hem yabancı turistlerin yüksek fiyatlara tepki gösterdiğini belirten Bingöl, fiyatlardaki fırsatçılığın işini hakkıyla yapanları zor durumda bıraktığını ifade etti.

Fiyat İndirimleri ve Müşteri Tepkisi

Bingöl, turizm beldelerinde bazı restoranların fahiş fiyatlar koyduğunu, bunun da müşteri tepkisine yol açtığını belirtti. "Çeşme ya da Bodrum'un en lüks restoranında lahmacun 800 TL'ye satılıyor. Diğer restoranlar da buna özenerek yüksek fiyatlar koyuyor, fakat müşteri tepki gösteriyor" dedi. Turizm beldelerinde müşteri trafiğinin yüzde 50 düştüğünü ve restoranların fiyatlarını yüzde 10-20 indirdiklerini ekledi.

Arz ve Talep Dengesizliği

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, turizm beldelerinde sezonluk iş yapıldığına dikkati çekerek, arz var fakat talebin düştüğünü söyledi. Müşterinin alım gücündeki azalma nedeniyle talebin düştüğünü belirten Demirer, sektörün maliyetlerinin son 4 yılda yüzde 900 arttığını ifade etti. Maliyetleri düşürmek için bir kurul kurulması gerektiğini de vurguladı.

Editör: Halit Alptekin