Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu verilerine göre, 2025 yılında yatırımcısına en yüksek kazancı sağlayan fon türü yüzde 60,33 getiri ile para piyasası şemsiye fonu oldu. Onu, yüzde 54,21 oranında değer kazanan kıymetli madenler şemsiye fonu takip etti.
Fon performansları dikkat çekiyor
Takasbank’ın yayımladığı grafikte, fon türlerinin yılbaşından itibaren gösterdiği performans karşılaştırmalı olarak sunuluyor. Üçüncü sırada yüzde 45,67 getiri oranıyla borçlanma araçları şemsiye fonu, hemen ardından ise sırasıyla serbest şemsiye fonu (%43,83) ve katılım şemsiye fonu (%43,68) yer aldı.
Diğer fon türleri ise şöyle sıralandı:
-
Değişken şemsiye fonu: %31,87
-
Karma şemsiye fonu: %22,90
-
Hisse senedi şemsiye fonu: %15,37
Ata Can'dan para piyasası fonlarına dair uyarı
Fon getirilerinin yükselmesi yatırımcı ilgisini artırırken, Endeks24 yazarı Ata Can X (eski adıyla Twitter) platformunda yaptığı değerlendirmede, özellikle para piyasası fonlarına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Can, şunları kaydetti:
“Para piyasası fonlarına baktığınız zaman bazılarının neredeyse getiri sağlamadığını hatta zarar yazdığını göreceksiniz. Tahvildeki satış bu getirilere likit fonlarda negatif etki yapıyor. Çünkü içerisinde bulundurmak zorunda oldukları DİBS var. Bu uygulamaya mutlaka son verilmelidir.”
Can, normal şartlarda bu fonların “risksiz ve mutlak getiri sağladığını” ancak son dönemde yaşanan yüksek volatilitenin bu yapıyı bozduğunu vurguladı. DİBS bulundurma zorunluluğunun kaldırılmaması halinde yatırımcıların alternatif araçlara yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Yatırımcılara yönelik önerilerini de paylaşan Ata Can, şu değerlendirmeyi yaptı:
“TPP’de O/N faizler %46-48 aralığındadır. Yani nakitinizi aracı kurumunuza repo yaptırabilirsiniz. Ya da bankalarda birikimli vs. hesaplarda günlük olarak değerlendirebilirsiniz.”
İşlem hacminde öne çıkan kurumlar
Fon işlemlerinde en yüksek hacme sahip ilk beş kurum sırasıyla şu şekilde listelendi:
-
Denizbank A.Ş.
-
Türkiye İş Bankası A.Ş.
-
Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
-
Akbank T.A.Ş.
-
QNB Finansbank A.Ş.
Fon bazında işlem hacminde öne çıkanlar ise dikkat çekiyor. En fazla işlem gören fon “Deniz Portföy Onikinci Serbest Fon” olurken, onu “Ak Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu” ve “Ziraat Portföy Başak Para Piyasası Fonu” izledi.
Yatırım davranışları şekilleniyor
Yatırımcıların, yılın ilk döneminde farklı risk gruplarındaki fonları tercih ettiği gözlemleniyor. Ancak uzmanların da belirttiği gibi, özellikle kısa vadeli ve likit ürünlerde tahvil kaynaklı oynaklıklar dikkatle izlenmeli.