Çarşamba günü Asya piyasalarında petrol fiyatları dengede seyretti. Orta Doğu'da devam eden çatışmaların neden olduğu belirsizlikler, petrol piyasasının temel aşağı yönlü faktörleriyle dengelendi. TSİ 05:23 itibarıyla, Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,14 artışla varil başına 77,29 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta ham petrolü de üç sent artarak 73,60 dolara ulaştı.

Fiyat düşüşünde ateşkes ihtimali

Lübnan'ın Hizbullah örgütü ile İsrail arasında olası bir ateşkes söylentisi fiyatların bir önceki seansta yüzde 4'ten fazla düşmesine neden oldu. Ancak, İsrail'in İran petrol altyapısına saldırabileceğine dair endişeler, piyasalarda dikkatle izleniyor.

Macquarie analistleri, Orta Doğu’daki yükselen tansiyonun arz riski oluşturduğunu belirterek volatilitenin devam edebileceğine işaret etti. Salı günkü fiyat düşüşü, İran'ın 1 Ekim'de İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği füze saldırısının ardından geldi.

Hizbullah'tan destek açıklaması

Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri’nin ön koşulsuz ateşkes çabalarını desteklediğini belirtti. Bu açıklama, Gazze'de ateşkes şartından geri adım atıldığı yönünde yorumlandı.

ABD ham petrol stoklarında artış

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün raporuna göre, ABD ham petrol stokları geçen hafta 11 milyon varil artış gösterdi. Ancak, yakıt stokları azaldı. Bu durum, piyasalarda zayıf talep beklentilerini destekliyor.

ABD Enerji Bilgi İdaresi, ABD ve Çin'deki yavaş imalat büyümesi sebebiyle 2024 yılı için küresel petrol talebi öngörüsünü günlük 103,1 milyon varile düşürdü.

Milton Kasırgası ve petrol altyapısı üzerindeki etkiler

ABD'nin Florida eyaletini etkisi altına alması beklenen Milton Kasırgası'nın, bölgedeki petrol altyapısına zarar verebileceği düşünülüyor. Florida'nın limanları ve boru hatları geçici olarak kapatılırken, bölgedeki enerji tedarikinde aksaklıklar yaşanabileceği belirtiliyor.

IG pazar analisti Tony Sycamore, fiyatların 72,50 ile 77,50 dolar arasında yeni bir ticaret aralığına girebileceğini ifade etti.

Editör: Halit Alptekin