ABD'de resesyon endişelerinin artması ve Asya piyasalarındaki gelişmeler, küresel piyasalarda satış baskısını artırdı. New York borsası haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Açılışta, Dow Jones endeksi 1000 puanın üzerinde düşerek %2,68 değer kaybetti.

S&P 500 endeksi %4,07 azalışla 5.128,93 puana, Nasdaq endeksi ise %6,25 düşüşle 15.728,46 puana geriledi.

Resesyon Endişeleri ve Fed'in Faiz Politikası

ABD'de geçen hafta açıklanan veriler, ekonomik aktivitenin beklenenden daha fazla yavaşlayabileceği endişesini artırdı. ABD Merkez Bankası (Fed), son toplantısında politika faizini sabit bırakırken, eylül ayında faiz indirimine gidileceği sinyalini verdi. Ancak, ekonomik verilerin kötüleşmesi, resesyon endişelerini körükledi. Tarım dışı istihdam Temmuz ayında 114 bin artarak beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı %4,1'den %4,3'e yükseldi.

Küresel Piyasalarda Endişeler Artıyor

Fed'in faiz indirimine geç kalması endişesi, küresel piyasalarda panik yaratabilir. Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in ekonomideki zayıflık işaretlerine tepki vereceğini söyledi.

Güvenli liman varlıklara olan talep artarken, ABD'de 10 yıllık Hazine tahvili getirisi %3,667 ile Haziran 2023'ten beri en düşük seviyeye indi. VIX Endeksi ise 4 yılın zirvesine çıkarak 65,70 seviyesini gördü.

Teknoloji Hisselerinde Sert Düşüş

Haftanın ilk işlem gününde teknoloji hisseleri sert düşüşler yaşadı. Nvidia hisseleri %10'dan fazla değer kaybederken, Apple hisseleri Berkshire Hathaway'in hisselerini yarıya indirmesiyle %5'ten fazla düştü. Microsoft, Meta, Alphabet ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de %3'ten fazla değer kaybetti.

Asya Piyasalarındaki Gelişmeler

Asya piyasaları da küresel piyasalardaki satış baskısından etkilendi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) şahinleşen tutumu ve küresel resesyon endişeleri nedeniyle %12,40 düşüşle 1987'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

Editör: Merve Öney