Merkezi İstanbul’da bulunan ve 30 yıldır yayın yapan bağımsız radyo istasyonu Açık Radyo, Türkiye Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) lisansını iptal etmesinin ardından yayınına son verdi. Karar, istasyonun 1915 olayları ile ilgili bir konuğun "soykırım" ifadesini kullanmasının ardından geldi.
"İfade özgürlüğüne darbe" olarak değerlendirildi
Açık Radyo, yaptığı yazılı açıklamada, 30. kuruluş yıl dönümüne bir ay kala alınan bu kararın “Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğüne öldürücü bir darbe” niteliğinde olduğunu belirtti. İstasyon, RTÜK’ün kararını 11 Ekim’de mahkemenin kapatma kararını kaldırmasının ardından aldığını açıkladı.
Ermeni soykırımı yorumu sonrası kapatma ve para cezası
RTÜK, istasyona Mayıs ayında, bir konuğun 24 Nisan’da Osmanlı İmparatorluğu dönemi Ermeni katliamını "soykırım" olarak tanımlaması üzerine para cezası kesmiş ve geçici kapatma kararı almıştı. Kurul, istasyonun konuğun ifadelerini sansürlemek için bir müdahalede bulunmadığını savunarak bu açıklamaların “kin ve düşmanlığa tahrik” niteliği taşıdığını belirtmişti.
Türkiye’nin Ermeni soykırımı konusundaki resmi duruşu
Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olaylarda çok sayıda Ermeni’nin hayatını kaybettiğini kabul ederken, ölümlerin sistematik bir soykırım amacıyla gerçekleştiğini reddediyor. Resmi görüş, ölümlerin Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan çatışmalar nedeniyle meydana geldiği yönünde. Her yıl 24 Nisan’da dünya genelinde anma törenleri düzenleniyor ve bu tarih, Ermeni diasporası ve birçok ülke tarafından anma günü olarak kabul ediliyor.
Açık Radyo: "Halkın sesini susturmaya yönelik bir girişim"
Açık Radyo’nun kurucu ortağı ve genel yayın yönetmeni Omar Madra, karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Lisansın iptal edilmesi, nedeni ne olursa olsun, kesinlikle halkın sesini susturmaya yönelik bir girişimdir” dedi. Madra, bağımsız medyanın giderek daralan bir alan içinde faaliyet gösterdiğini vurguladı.