Petrol fiyatları, üst üste üçüncü gün de düşüş kaydederek haftayı ekside kapatmaya yöneldi. Libya ve OPEC+ ittifakındaki petrol ihraç eden ülkelerden gelen arzın artacağı beklentisi, bu düşüşte etkili oldu.
Ham petrol fiyatları yüzde 0,8 geriledi
GMT 00:36 itibarıyla Brent ham vadeli işlemleri 57 sent veya yüzde 0,8 düşerek varil başına 71,03 dolara, ABD Batı Teksas Orta ham vadeli işlemleri ise 58 sent veya yüzde 0,9 azalarak 67,09 dolara geriledi. Haftalık bazda Brent ham petrolünün yaklaşık yüzde 4,6, ABD ham petrolünün ise yüzde 6,6 oranında düşmesi bekleniyor.
Libya'daki gelişmeler fiyatlar üzerinde etkili oldu
Libya'da doğu ve batıdaki rakip yasama organlarının, Merkez Bankası'nın liderlik krizini çözmek için bankaya geçici bir yönetici atanmasını öngören anlaşmayı imzalaması, piyasalardaki arz beklentisini artırdı. Bu anlaşmanın ardından ülkedeki petrol üretimi ve ihracatında yeniden yükseliş öngörülüyor. Libya'nın ham ihracatı geçtiğimiz ay günde 1 milyon varilden bu ay 400.000 varile kadar gerilemişti. Analist Daniel Haynes, anlaşmanın Libya'dan gelen arzın günde 500.000 varilden fazla artmasına yol açabileceğini belirtti.
OPEC+ ve üretim planları
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ ittifakı, halihazırda petrol üretimini günde toplam 5,86 milyon varil azaltıyor. Ancak Aralık ayında bu kesintiyi 180.000 varil azaltarak günlük üretimi artırmayı planlıyor. Basında çıkan haberlere göre, bu iptal Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarının varil başına 100 dolara ulaşması hedefinden vazgeçmesi ve üretimi artırma niyetinden kaynaklanıyor. Bu gelişmeler, son seansta petrol fiyatlarının yüzde 3 düşmesine neden oldu.
Suudi Arabistan'ın piyasa etkisi
Suudi Arabistan, petrol fiyatı hedefi belirlemeyi reddetse de OPEC+ kaynakları, üretimi artırma planlarının mevcut politikada büyük bir değişiklik anlamına gelmediğini ifade etti. FGE'nin analizine göre, bu rapor yatırımcılar arasında pazar payı rekabetine dair spekülasyonları artırdı ve yatırımcı duyarlılığı üzerinde baskı yarattı.
Petrol piyasalarındaki temkinli duruş
FGE'ye göre, genel olarak petrol piyasaları 2025'teki küresel petrol dengeleri ve OPEC+'nın atacağı adımlar konusunda oldukça temkinli davranıyor.