PİYASALAR

Küresel piyasalarda 2 trilyon dolarlık kayıp!

Geçtiğimiz hafta global piyasalarda 2 trilyon dolar eridi, Türkiye borsaları %3,84 düştü. Pardus Portföy, küresel resesyon kaygıları ve jeopolitik risklerin BİST üzerinde etkili olduğunu belirtti.

Abone Ol

Geçtiğimiz hafta global piyasalarda 2 trilyon dolarlık değer kaybı yaşandı, Türkiye borsaları da %3,84 düşüşle kapandı.

Pardus Portföy'ün yayımladığı bültene göre, küresel piyasalarda geçen hafta 2 trilyon dolar eridi. Bu sert düşüşten Türkiye borsaları da etkilendi ve haftayı %3,84 kayıpla 10,473 puan seviyesinde tamamladı. Küresel resesyon kaygıları ve artan jeopolitik riskler, Borsa İstanbul (BİST) üzerinde de etkili oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi ve Dış Ticaret Dengesi

Geçen hafta reel kesim güven endeksi, eşik değer olan 100'ün altına düşerek 98,7 seviyesine geriledi. Çarşamba günü açıklanan dış ticaret dengesi ise 5,87 milyar dolarlık sınırlı bir açık verdi. Bu veriler, ekonomideki durgunluğa işaret ediyor.

İmalat PMI ve TÜFE Verileri

İstanbul Sanayi Odası'nın Temmuz ayına ait İmalat PMI verisi 47,2 olarak gerçekleşti ve 70 baz puan daralma gösterdi. Aynı gün İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da Temmuz ayında aylık TÜFE %4,21 artarken, yıllık bazda %72,80 arttı. TÜİK'in açıkladığı Temmuz ayı enflasyon verilerine göre ise aylık enflasyon %3,23, yıllık enflasyon ise %61,78 olarak gerçekleşti.

TCMB Döviz Verileri ve Reel Sektör Pozisyonu

Geçtiğimiz hafta cuma günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayına ait reel sektör döviz varlık ve yükümlülük verilerini açıkladı. Buna göre, reel sektörün döviz varlıkları 4 milyar 1 milyon dolar azalırken, yükümlülükleri 10 milyar 498 milyon dolar arttı. Net döviz pozisyonu açığı ise Nisan 2024'e göre 14 milyar 499 milyon dolar artarak 115 milyar 170 milyon dolara ulaştı.

Yabancı Yatırımcı Hareketleri

Haftalık menkul kıymet ve kredi faizi istatistiklerine göre, yabancılar 26 Temmuz haftasında 1,36 milyon dolar devlet iç borçlanma senedi (DİBS) alırken, 128,5 milyon dolar hisse senedi sattı.

Global Ekonomik Gelişmeler

Geçtiğimiz hafta ABD'den gelen veriler ve İngiltere'nin faiz indirimi kararı takip edilirken, Japonya Merkez Bankası faiz artışına gitti. Almanya ekonomisinde ise daralma sinyalleri gözlemlendi. ABD'de tarım dışı istihdam verileri beklentilerin altında kalırken, işsizlik oranı %4,3'e yükseldi. Bu gelişmeler, ABD'de bir resesyon olasılığını gündeme getirdi.

Bu Hafta Beklenen Veriler

Bu hafta yurt içinde enflasyon verileri ve TCMB'nin 3. Çeyrek Enflasyon Raporu toplantısı takip edilecek. Ayrıca, sanayi üretimi verileri açıklanacak. Yurt dışında ise Euro Bölgesi PMI ve ABD'den çeşitli ekonomik veriler izlenecek.