A1 Capital'in 11 Nisan tarihli günlük bülteninde, yatırımcıların tahvil piyasasına odaklandığı vurgulandı. ABD Hazine tahvillerindeki satış dalgasının etkileri sürerken, piyasada güvenin zedelendiği ve yatırımcı davranışlarının değiştiği belirtildi. Tahvillerdeki bu hareketlilik, Başkan Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta açıkladığı ve onlarca ülkeye uygulanması planlanan gümrük vergilerinde geri adım atmasıyla yeni bir boyut kazandı.
Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, çoğu yeni tarifeye 90 günlük bir ara verme kararı aldığını duyurdu. Ancak Çin'e yönelik tarife oranını derhal %125'e yükselttiğini de ekledi. Bu gelişmelerin ardından 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirileri, yedi haftanın zirvesine ulaştı ve yüksek seviyelerini korudu.
Yatırımcılar ABD varlıklarından uzaklaşıyor
A1 Capital analizinde, yatırımcıların ABD tahvillerine olan inançlarının sarsıldığına dikkat çekildi. Bazı yatırım fonları, nakit ihtiyacını karşılamak adına tahvil satışı yapmak zorunda kaldı. Güvenli liman statüsündeki tahvillerin sorgulanması, piyasadaki belirsizliği artırdı. ABD Hazine tahvilleri Perşembe günü %4,27 getiriyle işlem gördü; bu seviye Çarşamba günkü %4,51’lik zirvenin altında kaldı. Ancak getiriler hâlâ geçen yılın sonundaki %5 seviyesinin ve 1980’lerdeki çift haneli oranların altında bulunuyor.
Uluslararası yansımalar ve sistemik risk uyarısı
Bültende, tahvil piyasasındaki dalgalanmanın küresel etkileri de vurgulandı. İngiltere ve Fransa gibi yüksek borçlu ülkelerde borçlanma maliyetlerinin artması, ekonomik baskıyı artırdı. Japonya'nın 30 yıllık tahvil getirisi 21 yılın zirvesine çıkarken, İngiltere'de 30 yıllık getiriler 1998’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Bazı hedge fonlarının borçla finanse edilen işlemleri nedeniyle satış baskısını artırdığı, bu nedenle tahvil piyasasında Mart 2020’deki kriz dönemine benzer nakit akışı sorunlarının baş gösterdiği bildirildi.
Getiri farkı ve teknik göstergeler endişe verici
Bankalar arası piyasada, Hazine tahvili getirileri ile faiz türevleri arasındaki farkın çökmesi finansal istikrar açısından uyarı niteliğinde değerlendirildi. 10 yıllık tahvillerde swap farkı 64 baz puana çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Ayrıca uzun vadeli tahvil getirileri yükseldi, 30 yıllık getiriler %4,835’e çıkarak son üç yılın en hızlı sıçramalarından birini kaydetti.
Altın yükselişte, yatırımcı güvenli limana yöneliyor
Bültende altın fiyatlarına da yer verildi. Artan ticaret savaşı ve zayıflayan dolar etkisiyle, yatırımcıların güvenli liman olarak altına yöneldiği belirtildi. Cuma günü itibarıyla ons altın ilk kez 3.200 dolar seviyesini aştı.
Küresel borç dengesi tehdit altında
A1 Capital’in değerlendirmesinde, ABD’nin uygulamaya koyduğu tarifelerin küresel ticaret yapısını bozduğu ve bu nedenle ABD borçlarına yönelik yabancı talebin azalabileceği ifade edildi. Çin ve Japonya gibi büyük tahvil sahiplerinin satış pozisyonuna geçebileceği uyarısı da yapıldı. Çin, Ocak itibarıyla 761 milyar dolarlık tahviliyle ABD’nin en büyük ikinci alıcısı konumunda bulunuyor.