Küresel borsalar, ABD ekonomisinin resesyondan kurtulacağı ve düşen enflasyonun faiz indirimleri döngüsünü başlatacağı beklentileriyle son dokuz ayın en iyi haftasını geride bıraktı. Bu olumlu hava Asya hisse senetlerine de yansıdı. MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,7 artış gösterirken, Çin'in blue chip endeksi %0,6 yükseldi.
Altın ve Dolar Piyasalarında Hareketlilik
Altın, borçlanma maliyetlerinin düşeceği beklentisiyle ons başına 2.500 doların üzerine çıkarak rekor seviyelere yaklaştı. Dolar ise, euro karşısında gerileyerek risk iştahındaki toparlanma nedeniyle zayıflık gösterdi. Fed üyeleri Mary Daly ve Austan Goolsbee, eylül ayında faiz indirimi olabileceğine dair sinyaller verirken, bu hafta açıklanacak Fed tutanaklarının da ılımlı bir görünümü desteklemesi bekleniyor.
ABD ve Avrupa Borsalarında Yükseliş
ABD ekonomisi için yumuşak bir iniş beklentisi, S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemlerinin haftanın başında yükselmesini sağladı. S&P 500 vadeli işlemleri %0,2, Nasdaq vadeli işlemleri ise %0,3 oranında artış kaydetti. Avrupa'da ise EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 yükselirken, FTSE vadeli işlemleri %0,1 oranında hafif bir düşüş yaşadı.
Fed ve Diğer Merkez Bankalarının Faiz Politikaları
Fed'in faiz indirimine yönelik beklentiler, dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, İsveç Merkez Bankası’nın bu hafta büyük bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Bu gelişmeler, doların zayıflamasına ve altının ons başına 2.500 dolar seviyesinde tutunmasına yardımcı oldu. Bununla birlikte, Çin'den gelen zayıf talep beklentileri petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu ve Brent petrol 79,62 dolara, ABD ham petrolü ise 76,54 dolara geriledi.