Faizlerin yüksek seyretmesi ve alım gücündeki kayıplar, bireysel kredi kartlarında takipteki borçların hızla artmasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu yılın ilk 10 ayında bireysel krediler ve kredi kartlarındaki takibe düşen borç miktarı %111 oranında artarken, kredi kartı borçlarındaki artış oranı %200’e ulaştı. Bireysel kredi kartlarında, yılbaşında 16 milyar TL olan takipteki alacak miktarı, kasım ayı itibariyle 46 milyar 133 milyon TL’ye yükseldi.

Yüksek faizler ve alım gücü kaybı etkili oldu

Bu artışın arkasında, yüksek faiz oranları ve bireylerin satın alma gücündeki düşüş etkili oldu. 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde 30 milyar TL’nin üzerinde bireysel kredi kartı borcu takibe düştü. Toplam takibe düşen alacakların %65,2’si, bu yıl ilk 10 ayda birikmiş durumda. Tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları bakiyesinde, yılın ilk 10 ayındaki pay %51,3 seviyesine ulaşırken, tüketici kredilerinde takibe düşen borç oranı %38 olarak kaydedildi.

Kurumsal ve KOBİ kredilerinde de artış yaşandı

Bireysel kredi kartlarıyla birlikte, kurumsal kredi kartlarında da borç artışı dikkat çekiyor. Ocak ayında 3 milyar 647 milyon TL olan takipteki borç bakiyesi, kasım itibariyle 7 milyar 273 milyon TL’ye çıktı. KOBİ kredilerinde takipteki alacak oranı %26,7 olurken, ticari ve diğer kredilerde bu oran %18,9 seviyesinde. Bu dönemde, taşıt kredilerinde %37,5, konut kredilerinde %26,9, ihtiyaç kredilerinde ise %38,2 oranında borç takibe düştü.

Sektör genelinde takipteki alacak oranı yükseliyor

Sektör genelinde takipteki alacak miktarı 274 milyar 621 milyon TL seviyesinde olup, bunun %30,1’i, yani 82 milyar 637 milyon TL’si 2024 yılının ilk 10 ayında gerçekleşti. Toplam takipteki alacakların nakdi kredilere oranı %1,71 olarak görünse de, yıl içinde yaşanan hızlı artış kredi piyasasında bozulmanın ivmelendiğine işaret ediyor. Özellikle bireysel kredilerdeki artış, sektör genelindeki risklerin arttığını gösteriyor.

Kaynak : Ekonomim

Editör: Halit Alptekin