Tüm vatandaşları yakından ilgilendiren kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması düzenlemesiyle ilgili detaylar netleşti. Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan kararlar, kredi ve kart borcu olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor.

Bankalar yapılandırmanın detaylarını tartışıyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankalar, yapılandırma süreciyle ilgili kafa karışıklıklarını gidermek adına toplantı düzenledi. BDDK ve TCMB'nin kararlarının ardından bankalar, uygulama usulleri konusunda fikir alışverişinde bulundu. Bu görüşmelerde yapılandırma işlemleriyle ilgili belirli soru işaretlerinin giderilmesi adına TBB, BDDK ve TCMB'den görüş alacak. Bankacılar, özellikle 26 Eylül'den sonraki borçların kapsamda olup olmadığı konusunda netlik bekliyor.

Teknolojik uyum süreci

TCMB'nin düşük kart borcu olanlara daha düşük faiz uygulanması yönündeki kararı, bankaların IT programlarında değişiklik yapmasını gerektirdi. Bankacılar, bu konuda IT birimlerinin proje hazırlaması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, TCMB'nin belirlediği faiz oranlarının sisteme entegrasyonu yapılacak.

Borç taksitlendirmesinde önemli detaylar

Bankalar, 26 Eylül'de vadesi gelmeyen taksitlerin de yapılandırılıp yapılandırılamayacağı ve yapılandırılan kartların açık kalmasının zorunlu olup olmadığını tartıştı. Ayrıca, yapılandırıp taksitini ödemeyen borçluların yeniden yapılandırmaya tabi olup olmayacağı veya takibe alınıp alınmayacağı konusunda belirsizlik yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde TBB’nin bu sorulara yanıt vererek bankalara süreci başlatan bir yazı göndermesi bekleniyor. Vatandaşlar, bu sürecin ardından borçlarının bulunduğu bankalara başvurarak yapılandırma işlemini gerçekleştirebilecek.

60 aya kadar taksitlendirme imkânı

BDDK'nın aldığı kararla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar taksitlendirme imkânı tanındı. Kredi kartında asgari borcunu ödeyemeyen veya ihtiyaç kredisinde anapara ve faiz ödemelerini 30 günden fazla geciktirenler, ilave kredi olmadan borçlarını yapılandırabilecek.

90 milyar TL'lik borç yeniden yapılandırılıyor

BDDK ve TCMB'nin kararları doğrultusunda, toplam 90 milyar TL’ye ulaşan takibe düşmüş tüketici borçları yeniden yapılandırmaya konu olacak. BDDK verilerine göre, takibe düşmüş ihtiyaç kredisi borç bakiyesi 45 milyar 887 milyon TL, bireysel kredi kartı borç bakiyesi ise 43 milyar 754 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Bu düzenleme, bankaların tüketicilere nefes aldırmasını sağlayacak.

Örnek ödeme tablosu

Yeni düzenlemeye göre, 50 bin TL borcu olan bir kişi 12 ay vadeyle aylık 5 bin 340 TL taksit ödeyerek borcunu kapatabilecek ve toplamda 64 bin 91 TL ödeme yapacak. 100 bin TL borcu olanlar ise 12 ay boyunca aylık 10 bin 681 TL ödeyerek toplamda 128 bin 181 TL ödeme yapacak. 60 aylık ödeme planında ise 50 bin TL borcu olanlar aylık 2 bin 222 TL, 100 bin TL borcu olanlar ise 4 bin 456 TL taksit ödeyecek. Bu durumda 60 ay sonunda 50 bin TL'lik borcun geri ödemesi 133 bin 686 TL’ye, 100 bin TL’lik borcun geri ödemesi ise 267 bin 374 TL’ye ulaşacak.

Faiz oranları 1 Kasım’da yürürlüğe girecek

TCMB, kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Belirlenen faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek. Bankalar, düşük borcu olanlara daha düşük faiz uygulayacak.

Editör: Halit Alptekin