Financial Times'ın Çarşamba günü yayınladığı habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılar konusunda İran destekli Husi isyancılarını dizginlemek için Çin'den yardım talep etti. Ancak, ABD'nin bu konudaki endişelerini son üç ay içinde üst düzey Çinli yetkililere defalarca ilettiği belirtilmesine rağmen Pekin'den somut bir yardım işareti alınmadı.
Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı'nın Girişimleri
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve yardımcısı Jon Finer, bu ay Washington'da Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Dairesi Başkanı Liu Jianchao ile yaptıkları toplantıda bu konuyu tartıştı. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in de Çinli mevkidaşıyla bu konuyu gündeme getirdiği rapor edildi. Ancak, Pekin'in Husileri kontrol altına alması için İran'a baskı uyguladığına dair az kanıt olduğu belirtildi.
ABD'nin Husilere Karşı Askeri Eylemleri
Çarşamba günü erken saatlerde ABD ordusu, Yemen'de Kızıldeniz'deki gemilere saldırı düzenlemeye hazırlanan iki Husi gemisavar füzesini imha etti. Pazartesi günü ise ABD ve İngiliz kuvvetleri Yemen'deki bir Husi yer altı depolama sahasını ve İran destekli grubun Kızıldeniz'deki gemilere karşı kullandığı füze ve gözetleme yeteneklerini hedef alan bir operasyon düzenledi.
Husi Saldırılarının Küresel Etkileri
Husi saldırıları, küresel nakliye faaliyetlerini olumsuz etkiliyor ve küresel enflasyon endişelerini artırıyor. Bu saldırılar, aynı zamanda İsrail-Hamas çatışmasının etkileriyle birleşerek Orta Doğu'da istikrarsızlık yaratma potansiyeline sahip. Bu durum, uluslararası güvenlik ve diplomasi alanında yeni zorluklar yaratıyor.