Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blogu "Merkezin Güncesi"nde yayımlanan son araştırma, kart kullanımındaki dönemsel değişimlerde dijitalleşmenin ve enflasyonun etkisine dikkat çekti. Dijitalleşme, ödeme yöntemlerinde alışkanlıkları hızla değiştirirken, enflasyondaki yükseliş ise işlem başına tutarlarda artışa yol açtı.

Kart kullanımında artış gözlemlendi

TCMB uzmanları, kredi kartı ve banka kartlarının son yıllardaki kullanımını inceledi. Özellikle enflasyonun etkisiyle nakit para yetersiz kalmaya başladı ve kart kullanım oranları arttı. Kredi kartlarının sektörel harcamalarda ön plana çıktığı gözlemlenirken, bazı sektörlerde yalnızca kredi kartıyla ödeme yapılabilmesi bu durumu destekledi.

Son 5 yılda büyük artış yaşandı

2020 ile 2024 yılları arasında kart işlemlerindeki artışın en önemli nedenlerinden biri, enflasyona bağlı olarak fiyatların hızla yükselmesi oldu. Özellikle kredi kartı kullanımı bu dönemde dikkat çekici bir şekilde arttı. Market ve AVM harcamalarında işlem başına tutarların, en büyük banknot olan 200 TL’nin iki katına çıktığı görüldü.

Borçlu sayısındaki artış endişe yaratıyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, bireysel kredi kartı ve kredi borçlarını ödeyemeyen kişi sayısında önemli bir artış yaşandı. 2024 Temmuz ayı itibarıyla, borçlarını ödeyemeyen kişilerin sayısının dikkat çekici seviyelere ulaştığı belirtildi. Kart kullanımındaki bu artış, borçlanma oranlarının yükselmesine neden oldu.

Editör: Merve Öney