Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Ocak-Eylül 2024 dönemine ait sektörel verileri açıkladı. Eroldu, iç pazarda yerli üretim payının %30’un altına düştüğünü ve sektörün ihracatta çıkış ararken ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldığını vurguladı. Özellikle kamyon ihracatındaki %44’lük düşüşe dikkat çeken Eroldu, bu durumun Avrupa’daki durgunluğun bir göstergesi olduğunu ve ilerleyen dönemde daha geniş bir ekonomik daralmanın yaşanabileceğini belirtti.

İhracat pazarında zorluklar ve fırsatlar bir arada

Yılın ilk dokuz ayında toplam otomotiv üretiminde %7 oranında düşüş gözlenirken, ihracatta sınırlı bir artış yaşandı. Eroldu, ihracat rakamlarının büyük oranda otomotiv tedarik sanayisindeki büyümeden kaynaklandığını belirtti. Avrupa’daki enflasyon, Türkiye'den daha uygun fiyatlı tedarik sağlama eğilimini artırırken, bu durum Türkiye’nin tedarik sanayisine bir fırsat sağladı. Ancak Avrupa’da maliyetlerin yükselmesi, ana sanayii devlerinin bazı fabrikalarını kapatma kararı almasına yol açarak iş kaybı riskini gündeme taşıdı.

Kamyon ihracatındaki düşüş Avrupa’daki durgunluğun habercisi

Eroldu, kamyon ihracatında yaşanan sert düşüşün Avrupa’daki ekonomik daralmanın bir öncü göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Kamyon her zaman öncü bir göstergedir,” ifadesini kullandı. Avrupa pazarında yaşanan %18’lik daralmanın, sektördeki yatırımlar üzerindeki baskıyı artırdığını ve özellikle Çinli elektrikli araç üreticileriyle yaşanan yoğun rekabetin etkilerini hissedildiğini belirtti.

İç pazarda yerli payını koruyacak önlemler gerekiyor

Eroldu, yerli üretim payının korunmasına yönelik önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Özellikle yüksek ÖTV oranlarının, orta sınıf için araç satın almayı zorlaştırdığına ve lüks segmentte satışların arttığına dikkat çekti. ÖTV oranlarının güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Eroldu, bu durumun mobiliteye erişimi kısıtladığını belirtti.

Türkiye’den Kuzey Afrika’ya tedarikçi göçü başladı

Otomotiv tedarik sanayiinde bazı üreticilerin, özellikle düşük iş gücü maliyetleri nedeniyle Mısır ve Fas’a kaymaya başladığı görüldü. Eroldu, bu durumun Türkiye’nin rekabet gücündeki zayıflamanın işareti olduğunu belirterek, “Tekstilde yaşanan kayıplar benzeri bir tabloyla karşı karşıyayız,” ifadesini kullandı. Özellikle kablo üreticileri başta olmak üzere, maliyet avantajı nedeniyle yurt dışına taşınma eğilimi arttı.

Yılsonu ihracat ve üretim beklentileri aşağı yönlü revize edildi

OSD, yılsonu için ihracat hedefini 1 milyon - 1 milyon 100 bin adede, üretim hedefini ise 1 milyon 330 bin - 1 milyon 480 bin adet arasına çekti. Avrupa’daki daralma ve iç pazardaki rekabet baskısı, sektörün yılsonu hedeflerinde düşüşe yol açtı. Özellikle Ziraat Bankası kredilerinin azalması, traktör sektöründe satışları olumsuz etkiledi.

Editör: Halit Alptekin