Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Bakan Fatih Kacır, Türkiye’yi 2030’a kadar ileri teknoloji alanında önde gelen ülkeler arasına sokmak amacıyla 30 milyar dolarlık yatırımın önünü açmayı hedeflediklerini belirtti. Bakan Kacır, elektrikli araç üretimi dahil stratejik alanlarda küresel markalarla görüşmelerin sürdüğünü de vurguladı.

“Yatırımlara nitelikli destek sağlanacak”

Kacır, sanayi ve teknoloji alanlarında yüksek katma değer yaratacak yatırımlara yönelik desteklerin hızlandırılacağını söyledi. Yarı iletkenler, yeşil enerji, dijital teknolojiler ve uzay gibi alanlara odaklanan projelere özel desteklerin sağlanacağını aktaran Kacır, bu kapsamda yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 2028'e kadar 97 milyar dolardan 176 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı

Türkiye’yi "İleri teknoloji üretim üssü" yapma vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Bakan Kacır, “HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı” ile bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük teşvik programını başlattıklarını açıkladı. Bu programın, ileri teknoloji alanında Türkiye’nin küresel rekabette daha güçlü bir konuma gelmesini desteklemesi hedefleniyor.

Elektrikli araç üretiminde yeni yatırımcılar

Otomotiv sektöründe Türkiye’yi elektrikli araç ve batarya üretiminde küresel bir merkez haline getirme amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirten Kacır, "Mevcut üreticilere teşvik sağlarken, henüz Türkiye’de yatırımı bulunmayan otomotiv markalarıyla da görüşmeler yürütüyoruz" dedi. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin Manisa’da yıllık 150 bin kapasiteli bir elektrikli araç fabrikası ve Ar-Ge merkezi kuracağını duyurması, bu alanda atılan önemli adımlar arasında yer aldı.

Dış ticaret açığını kapatacak hamleler

Bakan Kacır, dış ticaret açığının %85'ini oluşturan 284 yüksek teknoloji ürününe yönelik yatırımları hızlandırmak amacıyla Merkez Bankası'nın üç yıllık dönemde 300 milyar liralık bir kaynak tahsis ettiğini anımsattı. Stratejik projelere uzun vadeli ve uygun koşullarda finansman sağlayan “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı” kapsamında, 226 milyar liralık yatırımların önünün açıldığını ifade etti.

Cari açığa 7.2 milyar dolarlık katkı

Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programının sürdürülmesiyle, tamamlanan projelerin cari açığa yılda 7.2 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor. Bakanlık ayrıca yatırım teşvik sistemini sadeleştirerek yeni bir uygulamayı kısa zamanda başlatmayı planlıyor.

2025 bütçesi 194.5 milyar TL olarak öngörülüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı için öngörülen bütçe tutarı, Bakan Kacır'ın sunumunda 194.5 milyar TL olarak açıklandı. Bu bütçe, ileri teknoloji yatırımlarının yanı sıra Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaya yönelik birçok stratejik projeye kaynak sağlayacak.

Editör: Halit Alptekin