Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in Cebeliye mülteci kampına düzenlediği saldırılar sonrası binlerce kişinin bölgede mahsur kaldığını açıkladı. İsrail ordusunun Hamas’ın yeniden toplanmasını önlemek amacıyla yürüttüğünü belirttiği operasyonlar, Gazze’de bir haftadır devam ediyor.
İsrail saldırıları artarken, siviller mahsur
İsrail güçlerinin Cuma günü gerçekleştirdiği saldırılarda, en az 34 Filistinli hayatını kaybetti. Can kayıplarının neredeyse yarısı Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cebeliye mülteci kampında yaşandı. MSF proje koordinatörü Sarah Vuylsteke, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Cebeliye’de mahsur kalan sivillerin içeri veya dışarı çıkmalarına izin verilmediğini, kaçmaya çalışanların hedef alındığını ifade etti.
MSF 'de görevli Haydar isimli çalışan, "Ne yapacağımı bilmiyorum; her an ölebiliriz. İnsanlar açlıktan ölüyor. Kalmaktan korkuyorum ve ayrılmaktan da korkuyorum," diyerek bölgedeki koşulların vahametini aktardı.
Gazze'de sivil kayıplar artıyor, sağlık sistemleri zorlanıyor
Filistin’in resmi haber ajansı Wafa’ya göre, Cebeliye'de yaşanan ölümlerin 15’i, aralarında bir okulun da bulunduğu sivil bölgelere düzenlenen saldırılarda meydana geldi. Gazze Sivil Savunması, aynı okulda açılan ateş sonucu onlarca kişinin yaralandığını bildirdi.
İsrail ordusu, Beyt Hanun ve Beyt Lahiya gibi Gazze'nin diğer kasabalarına da asker gönderirken, Hamas saldırılara karşı kendini savunacağını açıkladı. Filistinli sağlık yetkilileri, son operasyonlarda en az 130 kişinin öldüğünü belirtiyor.
BM ve yardım kuruluşları insani krizden endişeli
Birleşmiş Milletler, Gazze’de 400 binden fazla kişinin tahliye edilemediğini tahmin ederken, İsrail'in kuzey Gazze’deki tahliye emirlerinin insani yardım çalışmalarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Özellikle gelecek hafta planlanan çocuk felci aşılama kampanyasının sekteye uğrayabileceği endişesi dile getirildi.
Geçtiğimiz ay başlayan aşılama çalışmaları, 25 yıl sonra bölgede görülen ilk çocuk felci vakasının ardından başlatılmıştı. Ancak İsrail ordusunun devam eden tahliye emirleri, birçok sağlık tesisi ve yardım kuruluşunun faaliyetlerini zorlaştırıyor ve bu durum, bölgedeki insani krizi daha da derinleştiriyor.