PİYASALAR

İran’a yaptırımlar petrol fiyatlarını yukarı çekti!

ABD’nin İran’a yönelik yeni yaptırımları, petrol fiyatlarını yükseltti. Brent ve WTI ham petrol fiyatları arz kesintisi endişeleriyle değer kazandı.

Abone Ol

ABD'nin İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulaması, petrol piyasalarında arz endişelerini artırarak fiyatların yükselmesine neden oldu. Salı günü petrol fiyatları ikinci kez artış gösterdi.

TSİ 02.17 itibarıyla Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,51 yükselişle varil başına 75,16 dolara ulaşırken, ABD Batı Teksas (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,61 artışla varil başına 71,13 dolardan işlem gördü.

Her iki petrol türü de Cuma günü yaşanan 2 dolarlık düşüşün ardından önceki seansta değer kazanmıştı.

İran’a yönelik yaptırımlar genişliyor

ABD, İran'ın petrol ürünleri ihracatına aracılık eden 30’dan fazla broker, tanker operatörü ve nakliye şirketine yeni yaptırımlar uyguladığını duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın ham petrol ihracatını tamamen durdurmayı hedeflediğini belirtti.

Reuters’ın OPEC üretim anketine göre, İran günlük 3,2 milyon varil petrol pompalayarak örgütün üçüncü en büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Ancak yaptırımların etkisiyle İran’ın petrol ihracatında daha fazla düşüş yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Talep belirsizliği kazanımları sınırlıyor

Petrol fiyatlarındaki artışa rağmen, küresel petrol talebine ilişkin belirsizlikler fiyatların daha fazla yükselmesini engelliyor. ABD’nin Kanada ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere yönelik tarifeleri planlandığı gibi uygulayacağını açıklaması, küresel ticaret ve enerji talebi üzerinde baskı oluşturuyor.

Analistler, söz konusu tarifelerin küresel petrol tüketiminin büyümesini olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Rusya faktörü ve küresel petrol arzı

Avrupa’da, Ukrayna savaşı üçüncü yılını tamamlarken, Avrupalı liderler Kiev’de bir araya geldi. Ancak ABD’li yetkililer bu toplantıya katılmadı. Piyasalar, Trump yönetiminin Rusya ile ilişkileri yumuşatma sinyali verdiğini düşünüyor.

Analistler, Washington-Moskova arasındaki ilişkilerde bir iyileşme olursa, Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilebileceğini ve bunun küresel petrol arzını artırabileceğini belirtiyor. Bu durum, uzun vadede petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılayabilir.