GÜNDEM

Hububat ihracatında rekor artış!

Abone Ol

Türkiye, 2024'ün ilk beş ayında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında önemli bir artış kaydetti. Bisküvi, buğday unu, bitkisel yağlar, şekerli ve kakaolu ürünler ile makarna gibi temel gıda ürünlerini içeren sektör, yüzde 7,3 artışla 5 milyar dolar ihracata ulaştı.

Mayıs Ayında Rekor İhracat Artışı

Mayıs ayında Türkiye tarihinin en yüksek ihracatı gerçekleştirildi. Hububat sektörünün aylık ihracatı yüzde 13,8 artarak diğer sektörlerin önüne geçti. En fazla ihracat gerçekleştirilen Irak’tan elde edilen gelir yüzde 11,6 artarken, ABD yüzde 8,5 gerilemeye rağmen ikinci sırada yer aldı. Bisküvi ve pasta ihracatı 706,4 milyon dolar, buğday unu ihracatı 603 milyon dolar, bitkisel yağ ihracatı ise 593,2 milyon dolar oldu.

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, miktar bazında hububat ihracatının yüzde 25,4 arttığını belirtti. Dünya buğday stoklarındaki artışa bağlı olarak küresel buğday fiyatlarında bir gerileme yaşandığını vurgulayan Tiryakioğlu, TMO'nun buğday alım fiyatlarını piyasa gerçeklerine göre belirleyeceğini ifade etti. Bu yıl 21 milyon ton buğday üretimi beklendiği açıklandı.

Buğday Unu İhracat Fiyatları Düştü

Ocak-mayıs döneminde kilogram başına buğday unu ihracat fiyatları yüzde 16,6 düştü. Karadeniz ülkelerindeki üretim düşüşüne rağmen dünya buğday üretiminin 800 milyon tona yakın seviyelerde olması bekleniyor. Buğday unu ihracatı miktar bazında yüzde 26,4 arttı. Çin ve Rusya gibi ülkelerin depolarındaki ürünler azalırken, buğday talebi canlılığını koruyor.

İHBİR'in İhracat Başarıları 

İHBİR'in mayıs ayı ihracatı yüzde 8,50 artışla 328,7 milyon dolara ulaştı. İlk beş aylık ihracat yüzde 6,6 artarak 1,5 milyar dolara çıktı. İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, maliyet artışlarının rekabet şansını zora soktuğunu belirtti. Hububat ve bakliyat ihracatındaki artışın hedeflerin altında kaldığına dikkat çeken Taycı, pazar çeşitliliğinin önemine vurgu yaptı.