Türkiye, demiryolu ulaşımında dev bir adım atıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı ve süper hızlı tren projelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 2027’ye kadar hızlı tren hatlarının uzunluğunun mevcut 2.251 kilometreden yüzde 83 artışla 4.122 kilometreye çıkarılacağını belirten Bakan, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Projesi’yle iki şehir arasındaki yolculuğun 80 dakikaya ineceğini vurguladı. Saatte 350 kilometre hızla yol alacak süper hızlı trenin 2034’te hizmete girmesi planlanıyor.

Ankara-İzmir arası 3 saat 30 dakika

Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi’yle mevcut demiryolu hattında 14 saat süren yolculuk, 3 saat 30 dakikaya düşecek. Elektrikli ve sinyalli sistemle donatılacak 508 kilometrelik proje, 2027’de tamamlanarak hizmete sunulacak. Ankara’ya Uşak, Manisa ve Afyonkarahisar üzerinden ulaşımı kolaylaştıracak proje, bölgede turizm ve ticareti canlandıracak.

Halkalı-Kapıkule hattında Avrupa bağlantısı

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi, yolcu seyahat süresini 1 saat 30 dakikaya, yük taşımacılığını ise 3 saat 30 dakikaya indirecek. 229 kilometre uzunluğundaki hatta hem yolcu hem yük taşımacılığı yapılacak.

Diğer projeler hızla ilerliyor

Bursa-İstanbul arası seyahat süresini 2 saat 15 dakikaya indirecek Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Projesi ve Mersin-Gaziantep arasını 2 saat 15 dakikaya düşürecek Mersin-Adana-Gaziantep hattı da 2027’ye kadar tamamlanacak. Bu projeler, sanayi ve ticaret merkezlerini birbirine bağlamayı hedefliyor.

Editör: Halit Alptekin