Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Eş Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği ülkelerine seyahatte vize almanın ciddi bir sorun olduğunu belirterek bu sorunun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasındaki karayolu taşımacılığında uygulanan kotaların, ithalat ve ihracat süreçlerini yavaşlatarak maliyetleri artırdığına dikkat çekti.

Gümrük Birliği'nde modernizasyon ihtiyacı

Nevşehir’de düzenlenen Türkiye-AB KİK 42. Toplantısı’nda konuşan Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği'nin Türkiye ile AB arasındaki en güçlü bağlardan biri olduğunu belirtti. AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin önemine vurgu yaparak, 2023 yılı itibariyle Türkiye’nin AB’nin beşinci büyük ticaret ortağı haline geldiğini dile getirdi. Gümrük Birliği’nin kapsamının genişletilmesi ve işleyişinin iyileştirilmesinin her iki tarafın yararına olduğunu ifade etti.

Vize sorunu iktisadi ilişkileri etkiliyor

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi’nde temsil edilen işçi, işveren, esnaf ve kadın kuruluşlarının AB ülkelerine vize alırken ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, bu durumun sosyal ve ekonomik ilişkiler üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi. Sorunun çözülmesi için acil bir adım atılması gerektiğini vurguladı.

Karayolu taşımacılığında kota problemi

Türkiye ile AB arasındaki ticarette karayolu taşımacılığının hızlı teslimat için önemli bir avantaj sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, mevcut taşıma kotalarının yetersizliği nedeniyle malların teslimatının geciktiğini ve maliyetlerin arttığını belirtti. Taşıma kotalarının artırılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin stratejik rolü ve gelecek hedefleri

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve KİK Eş Başkanı Veselin Mitov, Türkiye’nin jeopolitik konumunun önemine dikkat çekti. Avrupa Parlamentosu’ndaki yeni yapı ve Türkiye-AB ilişkilerinde göç, sosyal politikalar, yapay zekâ ve tarım gibi konuların gündemde olduğunu belirtti.

Editör: Halit Alptekin