Fransa'da hayata geçirilmesi planlanan 1 milyar euroluk (37 milyar Türk Lirası) lityum projesi, son yılların en büyük madencilik girişimi olarak değerlendiriliyor. Hem ekolojik dönüşüm hem de ulusal egemenlik açısından önemli görülen proje, Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde tartışmalara neden oluyor.
Bölge halkı endişeli
Eski bir sanayi merkezi olan Allier'de beş aydır süren tartışmalar, yerel halkı ikiye böldü. Kamusal Tartışma Komisyonu (CNDP) tarafından düzenlenen 42 etkinlikte vatandaşlar, potansiyel su kirliliği, yüksek enerji tüketimi ve madencilikte kullanılan kimyasallar gibi konulardaki endişelerini dile getirdi. Öte yandan, bazıları Fransız madencilik şirketi Imerys'in hedeflediği üretimle ilgili de eleştirilerde bulundu.
Yerel halk ikiye bölündü
Proje kapsamında yılda 660.000 elektrikli aracın bataryasına yetecek kadar lityum üretilmesi planlanıyor. Ancak yerel halk arasında endişeler sürüyor. CNDP Başkanı Marc Papinutti, “İstihdam ve refahı olumlu karşılayanlar var, fakat çevresel etkilerden kaygı duyanlar da çoğunlukta,” dedi. İstihdam ve ekonomik kalkınma vaatlerine rağmen, çevresel etkiler konusunda net bir görüş birliği sağlanmış değil.
Avrupa lityuma yöneliyor
AB'nin 2035 yılına kadar yeni yanmalı motorlu araç satışını yasaklama kararı, elektrikli araçlara geçişi hızlandırıyor. Bu da Avrupa'nın kritik bir mineral olan lityuma olan talebini arttırdı. Yerli üretimi teşvik etmek amacıyla Almanya, Avusturya ve Portekiz gibi ülkelerde yeni maden sahaları planlanıyor. Ancak Avrupa genelinde lityum madenciliğine karşı direniş de dikkat çekiyor.