ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dört yıl aradan sonra politika faizinde 50 baz puan indirim yapmasının ardından, emtia piyasalarında talebin artacağı beklentisiyle genel olarak pozitif bir seyir izlendi.
Fed'in faiz indirimi kararı, "yumuşak iniş" olasılığını güçlendirirken, dünya genelinde ekonominin yönü merak konusu olmaya devam ediyor. Resesyondan kaçınma ihtimali, emtia piyasasında risk iştahını artırdı.
Değerli metaller altın ve gümüşte yükseliş
Geçen hafta değerli metallerde altın ve gümüş öne çıktı. Ons bazında altın yüzde 1,7, gümüş ise yüzde 1,5 değer kazandı. Platin yüzde 2, paladyum ise %0,1 düştü. Altının ons fiyatı 2.625,8 dolarla rekor seviyeye ulaştı.
Analistler, Fed'in faiz indirimlerinin merkez bankalarının altın alımlarını artırdığı ve altının güvenli liman özelliğinin güçlendiği bir ortamda, altının ons fiyatının 2.900 dolar seviyelerine kadar çıkabileceğini öngörüyor. Düşük faiz oranları, faiz getirmeyen altın tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor.
Baz metallerde farklılıklar
Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,7, nikel yüzde 3,4, alüminyum yüzde 0,8 artarken, kurşun ve çinko sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 1,2 değer kaybetti. Fed'in faiz indiriminin endüstriyel metallere olan talebi artıracağı beklentisi, bakır ve gümüşte yükselişi tetikledi.
Arz kesintileri endişesi, alüminyum fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Hindistan'daki bir alüminyum oksit rafinerisindeki su depolama havuzunun çökmesi, arz endişelerini artırdı.
Enerji fiyatlarında güçlü artışlar
Enerji grubunda Brent petrol varil fiyatı yüzde 3,2, doğal gaz ise %6,6 arttı. Francine Kasırgası'nın Meksika Körfezi'ndeki petrol üretimine etkisi, Brent petrol fiyatlarını yükseltti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) verilerine göre, ticari ham petrol stokları beklenenden daha fazla azalarak 417 milyon 500 bin varil oldu.
Petrol tüketimindeki artış ve Orta Doğu'daki çatışmalar, enerji fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor. Doğal gaz fiyatları da jeopolitik riskler nedeniyle yükseliş gösterdi.
Tarım sektöründe şeker rallisi
Tarım grubunda, şeker fiyatları yüzde 13,6 artarak ralliyi yakaladı. Chicago Ticaret Borsası'nda buğday ve mısır fiyatlarında düşüşler görülürken, pirinç ve soya fasulyesinde artışlar kaydedildi. Brezilya'daki kuraklık ve yangınlar, şeker arzını olumsuz etkilerken, realin dolar karşısında güçlenmesi ihracatı zorlaştırdı.
Kahve fiyatları Eylül 2011'den bu yana en yüksek seviyeleri test etse de, satış baskısıyla hafifledi. Buğday fiyatları ise Rusya ve Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilim azalmasıyla geriledi. Uzak Doğu'dan artan talep beklentileri pirinç fiyatlarını destekledi.