ENERJİ

Diyarbakır'da TPAO'nun petrol sahası kamulaştırılıyor

TPAO’nun Diyarbakır’daki petrol sahasında kamulaştırma kararı alındı. Enerji Bakanlığı'nın yayımladığı kararla toplam 267 bin m² arazi kamulaştırılacak.

Abone Ol

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) başvurusu üzerine, Diyarbakır’daki bir petrol sahası için kamulaştırma kararı alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün (MAPEG) hazırladığı karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

267 bin m² arazide kamulaştırma

Karara göre, TPAO’nun Diyarbakır ili sınırları içinde, petrol işletme ve arama ruhsatının kapsamındaki Kayaköy kuyuları arası enerji nakil hattı, petrol boru hattı, lokasyon sahaları ve yollarla ilgili alanların kamulaştırılmasına karar verildi. Sur ilçesi Alçık köyünde toplamda 48 bin 605 metrekarelik irtifak ve 220 bin 449 metrekarelik mülkiyet alanı, maliklerin rayiç bedelin üzerinde fiyat talep etmesi ve satın alma sürecinin tıkanması üzerine kamulaştırılacak.

Bunun yanı sıra, TPAO'nun Akören-1 kuyusunun konum sahası ve bağlantı yolları için gerekli olan Sur ilçesindeki Ağaçdere köyünde, 134 ada 1 numaralı parseldeki 18 bin 206 metrekarelik ve 132 ada 1 numaralı parseldeki 4 bin 108 metrekarelik alan da kamulaştırma kapsamında değerlendirildi. Bu araziler, Türk Petrol Kanunu'nun 10. maddesine göre kamulaştırılacak.

Petrol ruhsatı 10 yıl daha uzatıldı

TPAO’nun Diyarbakır'da yürüttüğü petrol arama ve işletme ruhsatı, 30 Kasım 2024’te sona ermesi beklenen süresi 10 yıl süreyle uzatılarak 30 Kasım 2034’e kadar geçerli hale getirildi. Bu karar, bölgedeki petrol rezervlerinin değerlendirilmesi ve enerji üretim kapasitesinin artırılması için stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kırklareli ve Tekirdağ’da yeni ruhsat verildi

Öte yandan, Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doğal Gaz Arama ve Üretim AŞ’ye, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde toplam 14 bin 535 hektar büyüklüğünde bir saha için 6 yıllık petrol işletme ruhsatı verildi. Ruhsatın geçerliliği, dosyada taahhüt edilen kuyunun 2 yıl içinde açılması şartına bağlandı. Şirket, üretim ve geliştirme faaliyetlerini başarılı bir şekilde tamamlaması halinde ruhsat süresini 20 yıla kadar uzatabilecek.