GÜNDEM

Başıboş köpek düzenlemesi TBMM'de görüşülüyor!

AK Parti'nin başıboş sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifi, bugün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülecek.

Abone Ol

AK Parti'nin başıboş sokak köpeklerine ilişkin hazırladığı teklif, bugün Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, bu teklifin Türkiye'deki hayvan popülasyonunu ve halk sağlığını ilgilendiren önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti.

Kanun Teklifinin Geçmişi ve Önemi

Kirişci, Türkiye'nin 2003'te Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi'ni ve 2004'te Hayvanları Koruma Kanunu'nu kabul ettiğini hatırlattı. 2019'da kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporu 2020'de kabul edildi ve 2021'de Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklikler yapıldı. Ancak sokaklardaki hayvan popülasyonunun artışı, halk ve çevre sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı.

Kanun Teklifinin İçeriği

Yeni kanun teklifi, sahipsiz hayvanların kısırlaştırılarak rehabilite edilmesini ve bakımevlerinde bakılmaya devam edilmesini öngörüyor. Kirişci, "Sahipsiz hayvanlar sokaklarımızda yaşamak zorunda değil. Bu hayvanların güvenliği için de önemli" dedi. Ayrıca, sahipsiz hayvanların belli bir süre sonra ötenazi yoluyla öldürülmeyeceğini vurguladı.

Belediyelerin Sorumluluğu ve Yeni Standartlar

Kanun teklifi, bakımevlerine yeni standartlar getiriyor. Belediyeler, bakımevlerinde hayvanları korumak adına gerekli çalışmaları yapacak ve bunun için bütçe ayırmak zorunda kalacak. Kirişci, "Belediyeler, sorumluluklarını yerine getirmezse, hem para cezası hem de hapis cezası uygulanacak" diye belirtti.

Kuduz Riski ve Uluslararası İmaj

Kirişci, Türkiye'nin yüksek kuduz riski nedeniyle turizmde kara listede olduğunu belirtti. Tedavi edilemez ve saldırgan hayvanlar için ötenazi uygulanacak. Bu kararlar, merkezi otorite yerine yerel yönetimler tarafından verilecek.

Hayvan Sahiplenme ve Cezalar

Kanun teklifinde, sahiplendiği hayvanları salıverenlere para cezaları uygulanacak. Bakımevleri, sahipsiz hayvanlar için geçici bir çözüm olacak ve sahiplendirme süreci teşvik edilecek. Kirişci, "Bu hayvanların salıverilmesi, halk sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor" dedi.