Bangladeş'te kamu işleri için kontenjan uygulamasına karşı düzenlenen şiddetli öğrenci protestoları nedeniyle televizyon haber kanalları yayından kaldırıldı ve telekomünikasyon hizmetleri büyük ölçüde aksadı. Bu hafta meydana gelen protestolarda yaklaşık 24 kişi hayatını kaybetti.

Haber Kanalları ve Telekomünikasyon Kesintileri

Fransız haber ajansı AFP, Perşembe günkü şiddet olaylarında ölü sayısının 32'ye yükseldiğini bildirdi. Reuters, hafta başında hayatını kaybeden altı kişiye ek olarak 13 kişinin daha öldüğünü bildirdi. Ancak, Reuters bu sayıyı henüz bağımsız olarak doğrulayamadı. Hindistan'ın Economic Times gazetesi, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümetinin "düzeni sağlamak" için orduyu çağırmaya zorlandığını belirtti, ancak Reuters bu bilgiyi teyit edemedi.

Telekomünikasyon Hizmetlerinin Durumu

Reuters'ın Dakka ve Yeni Delhi'deki tanıklarına göre, yetkililer Perşembe günü huzursuzluğu bastırmak için bazı mobil servisleri kesti, ancak kesintiler Cuma sabahı ülke geneline yayıldı. Yurt dışından gelen telefon görüşmeleri çoğunlukla bağlanamazken, internet üzerinden yapılan görüşmeler de yapılamıyordu. Bangladeş merkezli birçok gazetenin internet siteleri güncellenmedi ve sosyal medya hesapları da aktif değildi.

Görgü Tanıklarının İfadeleri

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, haber kanalları ve devlet televizyonu BTV'nin yayından kalktığını, eğlence kanallarının ise normal yayınlarına devam ettiğini söyledi. Tanık, bazı haber kanallarının teknik sebeplerden dolayı yayın yapamadıklarını belirten bir mesaj yayınladığını ifade etti.

Protestoların Arka Planı

Başkent Dakka'da, cuma günü haftalık tatil nedeniyle sokaklar bomboştu. Protestolar, ülkenin yüksek genç işsizliği tarafından körükleniyor. Bangladeş'in 170 milyonluk nüfusunun neredeyse beşte biri işsiz veya eğitimsiz durumda. Göstericiler, devletin 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık savaşında savaşan insanların ailelerine devlet işlerinin yüzde 30'unu ayırmasının durdurulmasını talep ediyor. Hükümet, kota sistemini 2018'de kaldırmıştı, ancak yüksek mahkeme geçen ay yeniden yürürlüğe koydu. Hükümet karara itiraz etti ve yüksek mahkeme, hükümetin temyizini 7 Ağustos'ta görüşene kadar kararı askıya aldı.

Editör: Halit Alptekin