Avrupa Komisyonu, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %45'e kadar gümrük vergisi uygulanması için AB üyelerinden yeterli desteği aldığını açıkladı. Çin'in sübvansiyon politikalarının haksız olduğu gerekçesiyle başlatılan bir yıllık anti-sübvansiyon soruşturmasının ardından, Çin yapımı elektrikli araçlara önümüzdeki beş yıl boyunca nihai vergilerin getirilmesi planlanıyor. Bu süreçte Pekin ile müzakerelerin devam edeceği de bildirildi.
AB üyeleri arasında bölünme
Komisyon, Cuma günü yapılan oylamada 10 AB üyesinin gümrük vergilerini desteklediğini, beş üyenin karşı çıktığını ve 12 üyenin çekimser kaldığını belirtti. Ancak öneriyi engellemek için AB nüfusunun %65'ini temsil eden 15 ülkenin nitelikli çoğunlukta muhalefet etmesi gerekecekti. Fransa, İtalya ve Polonya’nın desteğiyle önlemin geçmesi beklendiği yönündeki haberler doğrulandı.
Almanya'dan eleştiri
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, teklife karşı oy kullandı. BMW İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, bu oyu "Avrupa otomotiv endüstrisi için ölümcül bir sinyal" olarak nitelendirirken, Brüksel ve Pekin arasında hızlı bir anlaşmanın sağlanması gerektiğini ifade etti. Volkswagen ise planlanan tarifelerin yanlış bir yaklaşım olduğunu dile getirdi.
Çin’in yanıtı
Çin Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmazken, Pekin, AB’den ithal edilen brendi, süt ve domuz ürünlerine yönelik soruşturmalar başlatarak karşılık vermişti. Bu adım, AB ile Çin arasındaki gerilimi daha da artırabilecek bir ticaret savaşı endişesini doğurdu.
Çin’in üretim kapasitesi ve AB’nin ticaret politikası
AB yönetimi, Çin’in yıllık üç milyon elektrikli araç ihraç kapasitesine sahip olduğunu ve bu miktarın Avrupa pazarının iki katı büyüklüğünde olduğunu belirtti. ABD ve Kanada'da uygulanan %100 tarifeler nedeniyle bu araçlar için en uygun pazarın Avrupa olduğu vurgulandı. AB, Çin ile müzakereleri sürdürmeye açık olduğunu belirterek, daha önce reddedilen asgari ithalat fiyatı ve hacim sınırlaması gibi teklifleri yeniden değerlendirebileceğini açıkladı.