Almanya'da iş dünyasının morali aralık ayında beklenenden daha fazla geriledi. ifo Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün açıkladığı iş ortamı endeksi, bir önceki ayın revize edilen 85,6 seviyesinden 84,7'ye düştü. Analistler, endeksin 85,5 seviyesinde kalmasını bekliyordu.

Beklentilerde sert düşüş
Almanya’nın iş dünyasındaki bu gerilemenin temelinde, jeopolitik belirsizlikler ve ülkenin sanayi sektöründe süregelen durgunluk yatıyor. Anket sonuçlarına göre, yaklaşık 9 bin şirket yöneticisi mevcut iş koşullarında hafif bir iyileşme görse de, geleceğe yönelik beklentilerde ciddi bir bozulma yaşandı. Cari durum endeksi 84,3 puandan 85,1 puana yükselirken, beklenti endeksi kasım ayındaki 87,0 seviyesinden aralıkta 84,4'e sürpriz bir düşüş kaydetti. Ekonomistlerin tahmini, beklenti endeksinin 87,5'e çıkacağı yönündeydi.

Siyasi belirsizlik etkili oldu
Almanya'da siyasi sahnede yaşanan gelişmeler de iş dünyasındaki kötümserliğin artmasına neden oldu. Federal Meclis'te yapılan güven oylamasında Başbakan Olaf Scholz hükümetinin güvenoyu alamaması, ülkede erken seçim sürecini başlattı.

Öte yandan, ABD'de Donald Trump'ın başkanlık yarışında yeniden güçlü bir aday olarak öne çıkması da Avrupa’daki ekonomik görünüm üzerinde baskı yaratıyor. Siyasi çıkmaz ve küresel ekonomideki belirsizlik, Almanya'nın iş dünyasında geleceğe yönelik endişeleri artırıyor.

Almanya ekonomisi durgunluk sinyalleri veriyor
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, sanayi üretimindeki zayıflık ve küresel talepteki düşüş nedeniyle bu yıl boyunca ekonomik toparlanmada zorluklar yaşadı. Aralık ayındaki ifo verileri, iş dünyasının kısa vadede ekonomiye ilişkin beklentilerinin iyileşmeyeceğini gösteriyor.

Editör: Merve Öney