Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2023 yılı “Satın Alma Gücü Paritesi” (SGP) verilerine göre, Türkiye’nin kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeks değeri 72 olarak ölçüldü. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasında bu değer 100 birim iken Türkiye, yüzde 28 daha düşük kaldı.
SGP, standart bir mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranlarını baz alarak ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldıran bir ölçüm yöntemi. Bu sayede uluslararası karşılaştırmalar yapılabiliyor.
Avrupa Birliği ortalamasına kıyasla Türkiye
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan verilere göre, 27 AB üyesi ülkenin yanı sıra Avrupa Serbest Ticaret Birliği’ne (EFTA) bağlı İsviçre, Norveç, İzlanda ve aday ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin ekonomik performansı değerlendirildi. Türkiye, 72 birimlik kişi başına GSYH endeksiyle 36 ülke arasında alt sıralarda yer aldı. Listenin zirvesinde 237 birim ile Lüksemburg bulunurken, en düşük değer 36 ile Arnavutluk ve Bosna-Hersek’te tespit edildi.
Türkiye’de fiyat düzeyi endeksi: AB’ye kıyasla düşük
Fiyat düzeyi endeksi ise Türkiye’nin alım gücünün Avrupa ortalamasına göre düşük olduğunu ortaya koydu. 2023 yılında Türkiye’de bu endeks 39 olarak hesaplandı. AB genelinde 100 Euro karşılığında satın alınabilen mal ve hizmet sepeti, Türkiye’de 39 Euro karşılığında alınabiliyor. Bu değer, bir önceki yıl 36 Euro’ydu.
Fiili bireysel tüketim düzeyi
Tüketicilerin refahını ölçen kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi, Türkiye için 84 olarak belirlendi. Bu oran, AB ortalamasının yüzde 16 altında. Fiili bireysel tüketim, sadece tüketici harcamalarını değil, devletin sağladığı eğitim ve sağlık gibi hizmetleri de kapsıyor. Lüksemburg 136 birim ile bu kategoride liderken, Arnavutluk 41 birimle en düşük değere sahip oldu.