ENERJİ

ABD, nükleer enerjide Çin'in 15 yıl gerisinde!

Abone Ol

Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Pekin'in devlet destekli teknoloji yaklaşımı ve kapsamlı finansmanı, Çin'in nükleer enerji geliştirme konusunda ABD'ye üstünlük sağladı. ABD, yüksek teknolojili nükleer enerji alanında Çin'in 15 yıl gerisinde kaldı.

Çin'in Nükleer Enerji Yatırımları

Washington merkezli Bilgi Teknolojisi ve İnovasyon Vakfı'nın araştırmasına göre, Çin'de inşaat halinde olan 27 nükleer reaktör bulunuyor ve bu reaktörlerin inşaat süreleri ortalama yedi yıl sürüyor. Bu, diğer ülkelerden çok daha hızlı bir süre. Raporda, "Çin'in modern nükleer enerji santrallerini hızla devreye sokması, önemli ölçek ekonomileri ve öğrenme etkileri yaratıyor" denildi.

ABD'nin Nükleer Enerji Durumu

ABD, dünyanın en büyük nükleer enerji santrali filosuna sahip olmasına rağmen, yeni reaktör inşa etme konusunda ciddi zorluklar yaşıyor. Gürcistan'daki iki büyük santral, milyarlarca dolar bütçe aşımı ve yıllarca gecikmeyle devreye girdi. Geçen yıl bir laboratuvarda kurulması planlanan yüksek teknolojili tesis iptal edildi.

Çin'in Devlet Destekli Stratejileri

Çin'in devlet bankaları, nükleer enerji endüstrisine düşük faiz oranlarıyla kredi sunabiliyor. Bu, Çin'in yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar gibi sektörlere hakim olmasını sağlayan sürekli devlet desteği ve yerelleştirme stratejilerinin bir parçası. Shidao Körfezi'ndeki dünyanın ilk dördüncü nesil yüksek sıcaklıklı gaz soğutmalı reaktörü geçen Aralık ayında devreye girdi.

ABD'nin İhtiyacı Olan Strateji

Raporun yazarı Stephen Ezell, ABD'nin nükleer enerji konusunda ciddiyse, araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapması, gelecek vaat eden teknolojileri hızlandırması ve vasıflı işgücünün gelişimini desteklemesi gerektiğini söyledi. Ezell, "Amerika geride olsa da teknolojik açıdan kesinlikle yetişebilir" dedi. ABD Enerji Bakanlığı rapor hakkında yorum yapmadı.