Rusya, Kuzey Denizi Rotası’nı Süveyş Kanalı’na alternatif bir ticaret hattı olarak geliştirme çabalarını hızlandırıyor. Üst düzey bir yetkilinin açıklamasına göre, Moskova Arktika’dan Asya’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihraç etmek amacıyla nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar tasarlamaya başladı.

Batıda Murmansk’tan başlayıp doğuda Bering Boğazı’na kadar uzanan Kuzey Denizi Rotası (NSR), Rusya tarafından hâlihazırda nükleer enerjiyle çalışan buzkıranlar ile işletiliyor. Rusya, bu güzergahı Süveyş Kanalı’na göre daha hızlı bir alternatif olarak görüyor ve taşımacılık süresini 20 günden 12 güne indirmeyi amaçlıyor. Planlanan nükleer denizaltıların yaklaşık 180 bin ton LNG taşıyabileceği ve 360 metre uzunluğunda olacağı bildiriliyor.

Yeni nesil gemi sınıfı: bağımsız LNG denizaltıları

Rusya'nın önde gelen nükleer araştırma tesisi Kurçatov Enstitüsü'nün direktörü Mihail Kovalçuk, St. Petersburg’da düzenlenen endüstri konferansında bu projeyi tanıttı. Offshore Marintec Russia 2024 web sitesinde yapılan açıklamaya göre, bu yeni denizaltı tasarımı, buzkıran desteğine ihtiyaç duymadan Arktik koşullarında yıl boyunca seyir yapabilecek şekilde geliştiriliyor.

Rusya’nın LNG taşımacılığında hedefleri ve zorluklar

Rusya, yeni projeyle Kuzey Denizi Rotası’ndaki etkinliğini artırmayı planlasa da, uzmanlar projenin uygulanabilirliğine dair bazı şüpheler dile getiriyor. Bellona Çevre Şeffaflık Merkezi'nde nükleer uzman olarak çalışan Alexander Nikitin, Rusya’nın böyle bir denizaltı inşa kapasitesine sahip olmadığını ve ek servis gemileri, özel liman altyapıları ve eğitimli mürettebat gerekeceğini belirtti. Nikitin projeyi “blöf” olarak değerlendirirken, projenin teknik ve lojistik açıdan önemli engellerle karşılaşabileceğini ifade etti.

Editör: Halit Alptekin