Avrupa Birliği liderleri, bugün (perşembe)  yapılacak zirvede göç konusunu ele alarak düzensiz göçmenlerin iadesini hızlandırmaya yönelik daha sıkı yasaların yanı sıra AB’nin dış sınırlarının güvenliğini artırma adımlarını görüşecek. Polonya, Rusya ve Belarus'un göçmenleri “silah olarak kullanmasını” engellemek amacıyla, AB’nin ortak bir duruş sergilemesi çağrısında bulunacak.

AB sınır güvenliği ve geri dönüş politikaları gündemde

Toplantı Başkanı Charles Michel, AB liderlerine gönderdiği davet mektubunda göç konusunun zirvenin ana gündem maddesi olduğunu vurgularken, düzensiz göçü önlemek için sınır güvenliğini artırma, iş birliği ve geri dönüş politikalarını güçlendirme gibi somut adımlara odaklanılacağını belirtti. Avrupa Komisyonu ise göçmenlerin, üçüncü ülkelerde kurulacak "geri dönüş merkezlerine" gönderilmesini öngören yeni bir politika önerisi hazırlığında.

Göç Paktı yetersiz kalıyor

Geçtiğimiz mayısta üzerinde anlaşmaya varılan AB Göç Paktı, 2026 yılına kadar tam olarak yürürlüğe girmeyecek. Ancak bu paktın, göçün "silahlandırılması" ve sığınma başvuruları reddedilenlerin iadesi gibi önemli konularda yeterli çözüm sunmaması AB’yi zorluyor.

Almanya ve diğer ülkelerde sınır kontrolleri devrede

Almanya, artan düzensiz göçmen akınına tepki olarak komşu ülkelerle sınır kontrollerini başlatarak pasaportsuz seyahat imkanı tanıyan Schengen Bölgesi'ni geçici olarak askıya aldı. Fransa, Danimarka, İsveç ve İtalya gibi ülkeler de sınır kontrollerini sıkılaştırdı.

Polonya’nın Belarus sınırındaki sert tedbirleri tartışılıyor

Rusya müttefiki Belarus’tan gelen göçmenleri geçici olarak sınır dışı etme hakkını askıya alan Polonya, AB Temel Haklar Sözleşmesi’ne aykırı olmakla eleştiriliyor. Varşova, bu uygulamayı, Finlandiya’nın Rusya kaynaklı göçmen akınına karşı aldığı benzer bir tedbirden ilham alarak hayata geçirdiğini belirtiyor.

AB'deki üst düzey diplomatlar, özellikle Solingen’deki bıçaklı saldırı gibi olayların popülist ve aşırı sağ partilerin yükselmesini tetiklediğini vurgulayarak, kamuoyundaki göç algısına karşı daha etkin politikaların gerekliliğine işaret ediyor. Göç Paktı’nın 2026 yılına kadar uygulamaya geçmesi hedeflenirken, AB zirvesi, düzensiz göçle mücadelede daha somut çözümler arayışında olacak.

Editör: Halit Alptekin