Borsa İstanbul’da 19 Mart 2025’ten itibaren başlayan dalgalanmalar sonrası 59 şirket, hisse senedi geri alım programı başlatarak piyasaya 1,5 milyar dolarlık destek sağladı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) geri alım işlemlerini kolaylaştıran adımları bu trendi hızlandırırken, piyasalarda güven ortamının yeniden tesis edilmesine katkı sundu.

Ekonomi yönetiminin müdahalesi etkili oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında açılan soruşturma ve diplomaya ilişkin tartışmaların ardından piyasalarda oluşan kısa süreli panik havası, ekonomi yönetiminin proaktif ve koordineli adımlarıyla kısa sürede dengelendi. 17-21 Mart haftasında yüzde 16,5 gerileyen BIST 100 endeksi, sonraki hafta yüzde 6,8 yükselişle dünyanın en fazla değer kazanan piyasası oldu.

SPK’dan önemli düzenleme ve yasaklar

SPK, 25 Nisan 2025 seans sonuna kadar Borsa İstanbul’da pay piyasalarında açığa satış işlemlerini geçici olarak yasakladı. Ayrıca şirketlerin yönetim kurulu kararıyla, genel kurul onayı olmaksızın geri alım programı başlatmasına izin verildi. Mevcut geri alım programları için de esneklik sağlandı; nominal sermaye oranı ve günlük işlem sınırlamaları kaldırıldı.

Geri alımı yapılan hisselerin 30 gün boyunca satılamayacağı ve bu sürenin "ilk giren ilk çıkar" esasına göre belirleneceği açıklandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bankalara sermaye esnekliği sağlayarak geri alınan hisselerin çekirdek sermayeden düşülmeyeceğini belirtti.

Şirketler harekete geçti

SPK kararlarının ardından toplam 33,7 milyar lira büyüklüğünde geri alım programı başlatıldı. 19-28 Mart tarihleri arasında 145 işlemle yaklaşık 1,5 milyar TL'lik geri alım gerçekleşti. Geri alımda öne çıkan şirketler arasında Turkcell (8,5 milyar TL), BİM (2 milyar TL), Halkbank (3 milyar TL), Alarko Holding (1,3 milyar TL) ve Doğan Holding (1,5 milyar TL) yer aldı. THY yaklaşık beş ay sonra ilk kez, Halkbank ise iki yıl aradan sonra geri alım yaptı.

Merkez Bankası piyasalarda istikrarı destekledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasalardaki türbülansa karşı güçlü adımlar attı. 91 gün vadeli likidite senedi ihraçlarına başlarken, haftalık repo ihalelerine geçici olarak ara verdi. Para Politikası Kurulu’nun ara toplantısında borç verme faizi yüzde 46’ya çıkarıldı. TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleri yeniden başlatıldı.

Dolar kuru 41,64 TL’ye kadar yükseldikten sonra 37,85 TL’ye, euro ise 44,88 TL seviyesinden 41 TL’nin altına geriledi. İki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 51,2'den yüzde 46'ya düşerken, Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 328 baz puandan tekrar 300’ün altına indi.