Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 8. Olağan Büyük Kongresi’nde ekonomiye yönelik yeni reform programını açıkladı. "Ekonominin yol haritası" olarak nitelendirilen 41 maddelik plan, kamu harcamalarından sanayiye, tarımdan dijital dönüşüme kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Erdoğan, reform programının güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeyi sağlamlaştıracağını belirterek, "Vergide adaleti ve etkinliği güçlendirmek amacıyla çok kazanandan çok alma prensibi ile kamu gelirlerini artıracağız. Dijital para geçişiyle sermaye piyasalarını güçlendireceğiz" dedi.

Vergi ve kamu harcamalarında yeni düzenlemeler

Ekonomi reform programında, kamu maliyesinde disiplinin korunacağı vurgulandı. Vergi sisteminde daha adil bir yapı oluşturulması için "çok kazanandan çok alma" prensibinin uygulanacağı belirtildi.

Ayrıca, geleneksel banknotlardan dijital paraya geçiş planlanarak, sermaye piyasalarının yeni teknolojilere adapte edilmesi sağlanacak.

Sanayi ve teknoloji alanında dönüşüm

Sanayi politikaları kapsamında, Sanayi Master Planı ile üretimin mekânsal olarak daha planlı hale getirilmesi hedefleniyor.

  • Tersine beyin göçü teşvik edilerek Türkiye’nin yüksek teknoloji alanındaki yetkinlikleri artırılacak.

  • Kuantum teknolojileri için altyapı oluşturulacak.

  • Yapay zeka alanında rekabetçi konum güçlendirilerek Türkiye’nin performansı artırılacak.

Ayrıca, yatırım teşvik sisteminin yenileneceği ve "Tek Durak Ofis" anlayışıyla büyük yatırımların Türkiye’ye çekileceği belirtildi.

Tarım ve yeşil dönüşüm politikaları

Reform programı, tarımda verimliliği artırmayı ve çevre dostu projelere yönelmeyi amaçlıyor.

  • Planlı tarımsal üretim ile gıda arz güvenliği sağlanacak.

  • Akıllı tarım sistemleri ile tarım sektörünün verimliliği artırılacak.

  • Sıfır Atık Sistemi yaygınlaştırılacak.

  • Yeşil finansman kullanımı artırılarak sanayi, çevre dostu üretime teşvik edilecek.

Ayrıca, Emisyon Ticaret Sistemi ile sera gazı emisyonları azaltılacak ve karbon sıfır ekonomi hedeflenecek.

Konut fiyatlarını dengeleme ve sosyal politikalar

Erdoğan, konut fiyatlarını ve kiraları dengelemek amacıyla sosyal konut projelerinin devreye alınacağını belirtti.

Ayrıca, istihdam politikaları çerçevesinde kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımını artıracak projeler hayata geçirilecek.

Sağlık alanında tamamlayıcı sigorta modelleri devreye alınarak sosyal güvenlik sisteminin daha etkin hale getirilmesi planlanıyor.

Dış politika: AB, ABD ve Rusya ile yeni dönem

Erdoğan, Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden ivme kazandığını belirterek, "Avrupa’nın Türkiye’ye olan ihtiyacı net bir şekilde görülmüştür. AB’yi darboğazdan çıkaracak ülke Türkiye’dir" dedi.

ABD ve Rusya ile ilişkilerin stratejik ortaklık temelinde ilerletileceğini vurgulayan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında adil bir barış için Türkiye’nin aktif rol oynamaya devam edeceğini ifade etti.

AK Parti yönetiminde değişiklikler

Kongrede, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) listesi güncellendi. Listeye farklı partilerden AK Parti’ye katılan 8 yeni isim dahil edildi.

Ayrıca, parti yönetiminde üç yeni başkanlık kuruldu:

  1. Türk Devletleri ile İlişkiler

  2. Sağlık Politikaları

  3. Kültür ve Sanat Politikaları

TÜSİAD’a sert mesaj

Erdoğan, TÜSİAD’ın açıklamalarına sert tepki göstererek, "Kayıt dışı ekonomiye de kayıt dışı siyasete de yer yok" dedi. İş dünyasına, "Eski kötü alışkanlıklarınızda ısrar ederseniz, biz de size buna göre muamele ederiz" uyarısında bulundu.

Enflasyon düşecek, alım gücü artacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni ekonomi politikalarının etkisini göstermeye başladığını belirterek, "Enflasyon düştükçe alım gücü artacak, 85 milyon vatandaşımız bundan faydalanacak" dedi.

Türkiye'nin ekonomik büyüme ve reform sürecinde yol haritasını çizen bu adımların, önümüzdeki süreçte piyasalara ve vatandaşlara nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.