Yemen Cumhurbaşkanlığı Komuta Konseyi Başkanı Rashad Al-Alimi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tahminlerine göre, Yemen’de süregelen savaşın doğrudan ekonomik kayıplarının 2030 yılına kadar 657 milyar doları bulabileceğini açıkladı. Al-Alimi, bu açıklamayı Kahire’de düzenlenen Dünya Kentsel Forumu'nda yaptı.

Al-Alimi, savaşın Yemen ekonomisi ve kentlerdeki altyapı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulayarak, "Yemen halkına dayatılan bu savaş nedeniyle ekonomik kayıplar her geçen gün iki katına çıkıyor. Eğer Husi grubu barış çağrılarına yanıt vermezse bu kayıpların 2030’a kadar 657 milyar dolara çıkması bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Altyapıda ağır hasar

Yemen şehirlerinde yıllardır devam eden savaş, birçok altyapı ve hizmet sektöründe ciddi tahribata yol açtı. BM tahminlerine göre, enerji sektörünün yüzde 49’u, su ve sanitasyon altyapısının yüzde 38’i zarar gördü. İç yol ağında ciddi maliyetli hasarlar yaşanırken, konut sektöründe de büyük yıkımlar meydana geldi. Al-Alimi, yaklaşık 16 Yemen kentinde yıllardır yapılmış konutların savaştan ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti.

Siyasi belirsizlik ve mali baskılar

Yemen’de, Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun desteklediği hükümet ile İran destekli Husi grubu arasındaki çatışmalar on yılı aşkın süredir devam ediyor ve BM’ye göre bu durum dünyanın en büyük insani krizlerinden birine yol açmış durumda. Özellikle son yıllarda ülkeyi hedef alan güçlü kasırgalar ve doğal afetler, altyapıda sel, heyelan gibi felaketlere neden olarak yıkımın boyutunu daha da artırdı.

Petrol gelirlerinin kaybı ekonomiyi zorladı

Yemen ekonomisi, Husi grubunun 2022 sonunda ihracat limanlarına yönelik saldırılarıyla daha fazla darbe aldı. Bu saldırılar, petrol gelirlerinin durmasına yol açarak ülkenin toplam gelirinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan petrol ihracatını sonlandırdı. Dış yardım ve yabancı yatırımların kesilmesiyle Yemen, finansal baskı ve ekonomik darboğazla karşı karşıya kalmış durumda.

Al-Alimi, Yemen hükümetinin iklim değişikliği kaynaklı yapısal zorluklarla başa çıkmakta da güçlük çektiğini belirtti. Ülke, devam eden savaş ve çevresel tehditlerle artan mali ve insani yardımlara olan ihtiyacını sürdürüyor.

Editör: Halit Alptekin